Scholen in krimpregio’s kunnen de komende jaren op extra geld rekenen om verschraling van het opleidingsaanbod tegen te gaan. Hiertoe moeten scholen in krimpregio’s samen een plan maken.
Dat schrijft minister Eppo Bruins in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens Bruins daalt het aantal mbo-studenten in Nederland van 508.000 in 2020 naar zo’n 437.000 in 2038. In bepaalde regio’s is deze daling nog veel scherper. Dit kan grote gevolgen hebben voor de scholen in deze regio’s: als er niets gebeurt, zullen opleidingen moeten sluiten en zullen studies niet meer aangeboden kunnen worden.
Korte termijn
In de werkagenda mbo heeft voormalig minister Dijkgraaf al extra geld beschikbaar gesteld voor krimpregio’s. Voor de jaren 2025-2027 is hiervoor 90 miljoen euro beschikbaar. Dit geld kan worden aangevraagd door regionale samenwerkingsverbanden. Hierbij gebruikt het ministerie de indeling in 35 arbeidsmarktregio’s. Regio’s waar de krimp twee maal hoger is dan het landelijk gemiddelde kunnen aanspraak maken op de extra middelen. Concreet gaat het om 11 van de 35 arbeidsmarktregio’s, alle buiten de Randstad: drie regio’s in Limburg, de Noordelijke regio’s Groningen, Friesland en Drenthe, Twente en de Achterhoek, Zeeland, Rivierenland en Noord-Holland Noord.
Plan
Het ministerie vraagt aan de mbo-scholen de in de krimpregio’s om gezamenlijk een plan te maken met scherpe keuzes voor het onderwijsaanbod in de komende tien jaar. Zij kunnen de extra middelen gebruiken om opleidingen in stand te houden of om samen opleidingen uit te wisselen. Ook voor een fusie kunnen de scholen de middelen gebruiken.
Bekostiging
Op de lange termijn wil minister Bruins naar een andere vorm van bekostiging. Nu is deze bekostiging primair gebaseerd op het aantal ingeschreven studenten. Door te gaan werken met een ‘vaste voet’, zouden krimpregio’s minder last ondervinden van demografische ontwikkelingen. Minister Bruins ziet het ontwikkelen van een nieuwe verdeelsystematiek voor de bekostiging van het mbo als een ‘prioritaire opgave’. Hij wil hierover snel in gesprek met de mbo-scholen en de Tweede Kamer.
Lees hier de brief van minister Eppo Bruins over de aanpak van de dalende studentenaantallen in het mbo