Krimp aantal mbo-studenten gaat onverminderd door

In het huidige studiejaar (2023-2024) is het totaal aantal mbo-studenten met zo’n 10.000 afgenomen tot circa 475.000. Het aantal leerbanen (bbl) nam toe met 6.000, terwijl het aantal voltijds studenten met 16.000 afnam.

De daling is in grote lijnen conform de prognoses waarmee het ministerie rekening houdt. Volgens die voorspellingen gaat het aantal mbo-studenten de komende jaren verder dalen tot zo’n 450.000 in 2030. De stijging van het aantal leerbanen is evenmin een verrassing: in tijden van arbeidsmarktkrapte groeit altijd het aantal bbl-studenten.

Zorgelijk

De MBO Raad vindt de daling van het aantal studenten desondanks zorgelijk. Voorzitter Adnan Tekin: ‘We hebben mbo’ers hard nodig als we stappen willen maken in de energietransitie. Ook de zorg staat te springen om personeel.’ Volgens Tekin gaat er nu veel talent verloren. Het zou goed zijn als meer leerlingen uit het voortgezet onderwijs kiezen voor een mbo-studie: ‘Het mbo moet als aansluitende optie worden gezien bij vo-scholieren van alle niveaus.’

Groenpluk

Naast de demografische ontwikkeling speelt ook de krapte op de arbeidsmarkt een rol. Sommige studenten kiezen al voor een baan voordat ze hun diploma behaald hebben. Deze ‘groenpluk’ kan op termijn nadelig uitpakken voor jongeren. Adnan Tekin: ‘Zonder diploma heb je minder goede kansen en ben je minder flexibel inzetbaar op de arbeidsmarkt. Op de middellange termijn levert dat echt een probleem op.’

Nadere analyse

Op dit moment is nog niet duidelijk in hoeverre de daling van het aantal studenten verklaard kan worden door ongediplomeerde uitstroom of verminderde instroom vanuit het voortgezet onderwijs. Een nadere analyse van de cijfers zal dat binnenkort duidelijk maken.

Lees de reactie van Adnan Tekin op de daling van het aantal studenten

Lees ook: Verwachte krimp aantal mbo-studenten wordt werkelijkheid