De invoering van de omkeerregeling in het mbo, op basis waarvan buitenlandse studenten de Nederlandse taal niet op het hoogste niveau hoeven te beheersen, is opnieuw uitgesteld. In het voorjaar van 2025 zal minister Bruins nader ingaan op de toekomst van de regeling.
Al jaren vragen mbo-scholen om bijzondere regels voor studenten die niet in Nederland zijn opgegroeid. Als deze studenten een mbo-4 diploma willen behalen, moeten zij de Nederlandse taal op het (hoge) niveau 3F beheersen. Voor deze situatie is de ‘omkeerregeling’ bedacht. Volgens deze regeling mogen studenten die niet in Nederland zijn opgegroeid het examen Nederlands afsluiten op niveau 2F, op voorwaarde dat zij wel het Engels of Duits op een hoger niveau beheersen. Volgens scholen kan de omkeerregeling ervoor zorgen dat meer studenten hun diploma behalen.
Uitstel
Het ministerie van Onderwijs staat positief tegenover het idee van een omkeerregeling. De wetsaanpassing die hiervoor nodig is, wil echter niet vlotten. Aanvankelijk zou de regeling worden opgenomen in het wetsvoorstel Taal en toegankelijkheid. Na de val van het kabinet Rutte 3 (begin 2021) werd dit wetsvoorstel echter controversieel verklaard. Later is de regeling opgenomen in het wetsvoorstel Internationalisering in balans. Mede op basis van een negatief advies van de Raad van State heeft minister Bruins echter besloten de omkeerregeling uit dit wetsvoorstel te halen.
Advies
Volgens de Raad van State past de omkeerregeling niet goed in de wet die de internationalisering van het Nederlandse onderwijs in goede banen probeert te leiden. De Raad van State vindt het beter als regels voor een omkeerregeling worden meegenomen bij de heroverweging van de referentieniveaus voor de Nederlandse taal. Gelet op dit advies wil minister Bruins meer tijd om te bepalen op welke manier het mbo toegankelijk gemaakt kan worden voor de doelgroep van de omkeerregeling. In het voorjaar van 2025 komt de minister met een voortgangsbrief over de aanpak van basisvaardigheden in het mbo. In deze brief zal hij onder andere ingaan op de omkeerregeling. Wordt vervolgd.
Lees hier meer informatie over de Wet Internationalisering in balans
Lees ook: Ministerie laat referentieniveaus Nederlandse taal en rekenen evalueren