Literatuuronderwijs: lezen is nodig voor iedere vakman en -vrouw

Mbo-studenten zijn te interesseren voor lezen, als het boek maar iets te maken heeft met hun vak. Dat is de boodschap van David Roelofs in zijn workshop op ‘De dag van het literatuuronderwijs’.

In zijn workshop ‘Boeken bij beroepen’ zegt David Roelofs, taaldocent op het hbo, dat studenten lezen alleen leuk vinden als ze er iets aan hebben. Daarom is het volgens Roelofs een goed idee om bij literatuuronderwijs aan te sluiten bij de belangstelling van de studenten. Dat kan door een boek te kiezen dat een link heeft met het vak waarvoor ze leren. Zo kan een boek als Het diner van Herman Koch bijvoorbeeld prima gebruikt worden bij de opleiding juridische dienstverlening.

Praktische uitvoering

Volgens Roelofs kan iedere beroepsopleiding iets doen met literatuur. Hij geeft een aantal tips voor de praktische uitvoering. Studenten zouden moeten kiezen uit bijvoorbeeld een lijst van vijf boeken die betrekking hebben op het beroep. Vervolgens wordt de roman beschouwd als formele lesstof. De docent kan in de lessen teruggrijpen op het boek om bepaalde inzichten of vaardigheden te oefenen. Bij de afsluiting van het vak moet de student kunnen reflecteren op het boek. Dat alles vanuit de gedachte dat lezen voor iedere vakman (of -vrouw) een must is.

Burgerschap

In een tweede workshop heeft docent Irene Tegelaar (Landstede) een vergelijkbare boodschap. Romans kunnen een mooie ingang zijn om de thema’s bij het vak burgerschap te behandelen. Belangrijk is dat het boek dicht bij de belevingswereld van de student ligt. Het kan goed werken om een kwartier voor te lezen uit een boek. Het kost de deelnemers aan de workshop weinig moeite om bij de diverse kerntaken – vitaal burgerschap, economie  – passende boeken te bedenken.

Symposium

Het tweejaarlijkse symposium over literatuuronderwijs bevatte dit jaar voor het eerst een speciaal programma gericht op de mbo-praktijk. Mbo-docenten, met name van de vakken Nederlands en Burgerschap, konden een eigen route met workshops volgen. Naast David Roelofs en Irene Tegelaar nam spoken word-artiest Elten Kiene de deelnemers mee in de wereld van taal en expressie.

Lees hier een kort verslag van de Dag van het literatuuronderwijs van 5 november

Lees ook: Ministerie laat referentieniveaus Nederlandse taal en rekenen evalueren

Foto: schrijver Kluun wil plezier centraal stellen bij literatuuronderwijs (foto van Marco de Swart)