Minder studenten voelen zich veilig op school

Het percentage studenten dat zich veilig voelt op school is verder gedaald. Bij de meting van 2014 gaf nog 96 procent van de mbo-studenten aan zich veilig te voelen op school. In 2018 was dit percentage gezakt tot 83 procent. Volgens de laatste meting, daterend van 2023, is dit percentage verder gedaald naar 81 procent.

Dat blijkt uit de Monitor Integrale Veiligheid die onderzoeksbureau Ecbo in samenwerking met de MBO Raad heeft uitgevoerd. Deze monitor is de opvolger van de eerdere monitor sociale veiligheid mbo. Deze monitor werd sinds 2002 periodiek uitgevoerd. Met name de laatste monitor, die van 2018, had opmerkelijke uitkomsten. Zo daalde toen het percentage studenten dat zich veilig voelt van 96 naar 83 procent. Sindsdien is de monitor doorontwikkeld tot de Monitor Integrale Veiligheid. Doel hiervan is om een uitgebreider beeld te kunnen schetsen van de integrale veiligheid op de mbo-scholen. Voor de nieuwe monitor wordt gebruikgemaakt van de gegevens uit de JOB-monitor.

Verschillen

Gemiddeld geeft 81 procent van de studenten aan zich veilig te voelen op school. Er zijn behoorlijke verschillen tussen de diverse mbo-instellingen. Met name op de grote scholen in de Randstad voelen minder studenten zich veilig. Bij deze scholen kan het percentage studenten dat zich veilig voelt tot onder de 75 procent zakken. Op kleinere instellingen in de regio ligt de percentage soms boven de 90 procent.

Groepen

Uit de monitor komt naar voren dat bepaalde groepen studenten zich minder veilig voelen op school. Het gaat dan bijvoorbeeld om studenten met een beperking, om vrouwelijke studenten en om niet-heteroseksuele studenten. De verschillen zijn niet heel groot. Van de vrouwelijke studenten voelt bijvoorbeeld gemiddeld 78 procent zich veilig, van de mannelijke studenten 83 procent. Over het algemeen voelen studenten die de BBL-route volgen zich veiliger dan voltijds BOL-studenten. Het minst veilig voelen zich BOL-studenten die een niveau 2-opleiding volgen. Dit percentage ligt volgens de monitor op 78 procent.

Wetsvoorstel

Om scholen te stimuleren meer werk te maken van de veiligheid op school werkt het ministerie aan een wetsvoorstel zorgplicht sociale veiligheid. Zo’n wet zal scholen verplichten om zorg te dragen voor een veilig schoolklimaat. Ook zullen scholen verplicht worden om de ontwikkeling van de veiligheid op school te monitoren. Dit zal mogelijk consequenties hebben voor de opzet van de Monitor Integrale Veiligheid. Het is de intentie van het ministerie om het onderzoek periodiek te herhalen en te verbeteren.

Lees hier de beleidsreactie van minister Bruins

Lees ook: Studenten voelen zich minder veilig op school