De daling van het aantal mbo-studenten, al enige jaren aan de gang, gaat zeker tot 2040 door. In dat jaar zal het mbo nog maar zo’n 433.000 studenten tellen. Dat meldt het Algemeen Dagblad op basis van ‘nieuwe cijfers van DUO’.
Al langer is bekend dat het aantal mbo-studenten in het huidige studiejaar met 2.000 gedaald is tot ongeveer 467.000. Enkele jaren geleden lag dit aantal nog boven de 500.000. Eerdere prognoses voorspelden al dat dit aantal tot 2030 zou dalen tot 450.000. Nieuwe voorspellingen geven aan dat ook na 2030 de krimp aanhoudt. In de periode 2030-2040 blijft het aantal mbo-studenten gemiddeld dalen met ongeveer 2.000 per jaar. Over vijftien jaar telt het mbo dan nog zo’n 433.000 studenten.
Demografie
De demografische ontwikkelingen zijn de belangrijkste oorzaak van het krimpende studentenaantal. Zoals bekend doen de verschijnselen vergrijzing en ontgroening zich tegelijkertijd voor. Andere verklaringen, zoals een minder goed imago van het mbo en de maatschappelijke druk om een ‘hogere’ opleiding te volgen, spelen ook een rol.
Techniek
Opvallend is dat de krimp in sommige sectoren sneller gaat dan in andere. Waar gemiddeld het aantal studenten met zo’n zeven procent daalt tot 2040, ligt deze daling in de sector bouw en techniek naar verwachting op twaalf procent. Volgens Doekle Terpstra van Techniek Nederland moet de overheid meer doen om jongeren naar de technieksector te leiden. Hij denkt dan aan maatregelen als het schrappen van lesgeld en het invoeren van een diplomatoeslag. Maar ook met dat soort maatregelen zal volgens Terpstra de komst van meer arbeidsmigranten naar Nederland onvermijdelijk zijn.
Onbenut talent
Adnan Tekin van de MBO Raad pleit naar aanleiding van de cijfers voor het stellen van een doel voor het aantal gewenste mbo-studenten: ‘Er zijn doelen voor hoeveel kinderen naar het hbo of de universiteit gaan, die zouden er ook voor het mbo moeten zijn.’ Ook zouden middelbare scholen geen negatief oordeel moeten krijgen als leerlingen vanuit havo of vwo voor het mbo kiezen. Volgens Tekin groeien deze aantallen en geeft dat aan dat er nog veel ‘onbenut talent’ is.