Het wetsvoorstel dat mbo-scholen een wettelijke opdracht geeft om jongeren na het behalen van het diploma te ondersteunen bij het vinden van werk, kan op brede steun van de Tweede Kamer rekenen. Dat blijkt uit de schriftelijke behandeling van het voorstel.
Het wetsvoorstel ‘Van school naar duurzaam werk’ geeft scholen de wettelijke taak om studenten die een entreediploma of een diploma op niveau 2 behalen nog een jaar ‘nazorg’ te verlenen. Dit moet de kans vergroten dat jongeren aan het werk komen. Als scholen dat willen, kunnen zij ook studenten van niveau 3 en 4 nazorg verlenen. Scholen zijn verplicht om een aanbod voor aanvullende loopbaanbegeleiding te doen, de jongeren zijn niet verplicht gebruik te maken van de nazorg.
Doenvermogen
Het wetsvoorstel vloeit voort uit een interdepartementaal beleidsonderzoek (IBO) dat enkele jaren geleden duidelijk maakte dat met name jongeren met een niveau 2-diploma moeite hebben met het vinden van werk. Zij hebben vaak nog een beperkt ‘doenvermogen’ en staan er na het behalen van het diploma vaak alleen voor. Hieruit vloeide de aanbeveling voort om scholen meer te laten doen op het gebied van nazorg. Volgens het wetsvoorstel moeten scholen zich daarbij vooral richten op jongeren die het risico lopen werkloos te worden.
Uitvoering
Uit de schriftelijke behandeling van het wetsvoorstel blijkt dat de Tweede Kamer in grote lijnen instemt met de nazorgtaak van scholen. De zorgen van de Kamer liggen vooral op het gebied van de concrete uitvoering. Zijn scholen wel voorbereid op hun nieuwe taak? Ontvangen ze hiervoor genoeg extra geld? Zou de nazorg niet langer moeten duren?
Afstemmen
Ten aanzien van dit soort uitvoeringsvragen laat minister Bruins veel ruimte aan de scholen. In zijn ogen schrijft de wet voor wat de nieuwe taak van de scholen is, maar niet hoe ze deze taak gaan uitvoeren. Belangrijk is wel dat scholen hun activiteiten afstemmen met regionale partners die al betrokken zijn bij de ondersteuning van risicojongeren. Het gaat dan onder andere om de gemeente. Maar ook om het doorstroompunt, dat verantwoordelijk is voor schooluitval. Als er goede afspraken zijn, kunnen regio’s subsidie krijgen voor de nazorg.
Eindeloos
Volgens minister Bruins is het belangrijk om de nazorg te beperken tot één jaar. De school kan niet eindeloos verantwoordelijk blijven voor hun gediplomeerden, aldus de minister. Een uitzondering maakt hij voor leerlingen van het praktijkonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs. Als leerlingen uit dit onderwijs de school verlaten en geen vervolgopleiding doen, kan de school twee jaar nazorg verlenen.
Lees hier het verslag van de schriftelijke behandeling van het wetsvoorstel
Lees ook: Scholen krijgen wettelijke taak bij nazorg scholieren