De hoge schooluitval uit het mbo kan niet verklaard worden door het fenomeen ‘groenpluk’. Hiervan is sprake als werkgevers jongeren verleiden om nog voor het behalen van het diploma te komen werken. Dat blijkt uit onderzoek dat Regioplan uitvoerde in opdracht van Ingrado.
In debatten over voortijdig schoolverlaten gaat het de laatste jaren regelmatig over ‘groenpluk’. Hiervan is sprake als werkgevers jongeren actief van school ‘plukken’, nog voordat zij hun diploma behalen. Door de krappe arbeidsmarkt zou groenpluk steeds vaker voorkomen. Scholen en Kamerleden maken zich zorgen over dit fenomeen, dat zich met name in de technieksector zou afspelen.
Combinatie van factoren
Uit onderzoek blijkt nu dat groenpluk minder vaak voor komt dan gedacht. Jongeren haken vanwege allerlei redenen af op school. Bijvoorbeeld omdat de opleiding niet voldoet aan de verwachting, de opleiding te schools is of omdat de begeleiding door docenten te wensen overlaat. Daarnaast spelen persoonlijke omstandigheden vaak mee, zoals psychische problemen. Volgens het onderzoek kan de schooluitval meestal verklaard worden door een combinatie van deze factoren.
Interviews
De onderzoekers van Regioplan komen tot hun conclusies op basis van data van het CBS. Ook hielden zij interviews met jongeren die school hebben verlaten. In deze interviews noemde geen van de jongeren werk als directe reden om van school af te gaan. Meestal stoppen jongeren eerst en gaan ze vervolgens op zoek naar werk. Ze komen dan vaak in de horeca of detailhandel terecht.
Signalen
Volgens Regioplan doen scholen er goed aan om signalen die wijzen op schooluitval zo snel mogelijk te onderkennen. Docenten en mentoren moeten hier alert op zijn en snel met de student in gesprek gaan. In de praktijk worden studenten die twijfelen over hun schoolloopbaan wel eens te makkelijk losgelaten door school. Het zou goed zijn als scholen mogelijke uitvallers een uitstroomtraject aanbieden. Zo’n traject kan leiden tot een andere opleidingskeuze of tot een andere onderwijsroute, bijvoorbeeld een leerwerkbaan. De jongeren combineren dan werken en leren.
Lees hier meer over het onderzoek van Regioplan ‘Voortijdig schoolverlaters aan het werk’
Lees ook: Scholen maken zich zorgen over groenpluk