Pilot Nijmegen: stagematching niet breed inzetbaar

Na vier jaar experimenteren trekt het ROC van Nijmegen de conclusie dat stagematching nog niet breed inzetbaar is. Veel docenten, studenten en leerbedrijven zien er weinig in. ‘Verandering blijkt moeilijk’, constateert de school.

De afgelopen vier jaar heeft het ROC Nijmegen ervaring opgedaan met stagematching. Hierbij worden studenten op basis van objectieve criteria gekoppeld aan een stageplek. Studenten gaan niet zelf op zoek naar een stageplek en ze hoeven ook niet te solliciteren. Als school een match gemaakt heeft, vindt er geen klikgesprek meer plaats tussen student en leerbedrijf.

Discriminatie

Nijmegen heeft het experiment uitgevoerd om iets te doen aan stagediscriminatie. Bij stagematching vindt de koppeling tussen student en werkgever volledig objectief plaats. Discriminatie is dus uitgesloten. Op het terrein van stagematching is het ROC van Nijmegen in Nederland de absolute koploper. In het Stagepact heeft het ministerie van Onderwijs met de mbo-scholen afgesproken dat op alle scholen minimaal één team gaat experimenteren met stagematching.

Moeilijk

De ervaringen in Nijmegen zijn niet louter positief. Dat blijkt al uit het feit dat het de school na vier jaar niet gelukt is om de geplande tien teams voor stagematching te interesseren. Uiteindelijk hebben slechts vier teams willen meedoen aan het experiment. De meeste teams blijken niet open te staan voor stagematching. Dat geldt ook voor leerbedrijven. Bij de vier teams die met stagematching hebben gewerkt, bleek slechts de helft van de leerbedrijven mee te willen doen. Ook studenten zijn over het algemeen niet enthousiast, zij willen het liefst zelf een stageplek zoeken. ‘Verandering blijkt moeilijk’, concludeert het ROC. ‘Stagematching is nog niet breed inzetbaar.’

Effect onbekend

Door de kleinschaligheid van het Nijmeegse experiment is het niet mogelijk om conclusies te trekken over het effect op stagediscriminatie. Toch gaan sommige teams door met stagematching. ‘We gaan ermee door’, zegt Kees-Jan van Duijvenvoorde van de opleiding Logistiek. ‘We hebben dankzij stagematching veel meer aandacht voor stagevoorbereiding. Als we beter helpen bij het matchen aan de voorkant, is de kans op een succesvolle stage veel beter.’ Het team logistiek werkt overigens niet op volledig objectieve wijze. Van Duijvenvoorde: ‘We hebben een beetje bijgestuurd. Als studenten een andere keuze willen maken laten we daar ruimte voor.’

Toekomst

Ondanks het stroeve verloop van het experiment gaat ROC Nijmegen door met stagematching. De school zet in op extra docenten om stagebezoeken af te leggen. Ook blijft de school investeren in de aanpak van discriminatie. Teams die kiezen voor stagematching worden hierbij ondersteund.

Bekijk hier de evaluatie van het experiment stagematching

Lees ook: ROC Nijmegen tevreden over pilot stagematching