Omdat MBO Amersfoort al eenzelfde opleiding aanbiedt moet ROC Midden Nederland stoppen met de opleiding Chauffeur wegvervoer in Amersfoort. Volgens de Commissie Macro-doelmatigheid zouden beide scholen er goed aan doen tot een ‘grote uitruil’ van opleidingen te komen.
Vanouds biedt MBO Amersfoort, voorgekomen uit Amarantis, in Amersfoort de bbl-opleiding ‘Chauffeur wegvervoer’ aan. Jaarlijks trekt de opleiding ongeveer tachtig studenten. ROC Midden Nederland biedt al langer dezelfde opleiding in de regio Nieuwegein aan. In het schooljaar 2016/2017 biedt Midden Nederland deze opleiding opeens ook aan in Amersfoort. Op verzoek van MBO Amersfoort heeft de Commissie Macrodoelmatigheid mbo zich gebogen over deze kwestie.
Verdunning
Het oordeel van de commissie is duidelijk: er is geen ruimte voor een extra chauffeursopleiding in Amersfoort. De concurrentie tussen beide opleidingen gaat volgens de commissie ten koste van de macrodoelmatigheid van deze opleiding in de regio Amersfoort. Voor de opleiding van Midden Nederland hebben zich dit schooljaar slechts zeven studenten ingeschreven. De verdunning van het aantal studenten per opleiding is niet goed, de nieuwe vestiging is disproportioneel.
Kwalijk
De commissie vindt het kwalijk dat ROC Midden Nederland zonder voorafgaand overleg met MBO Amersfoort de opleiding is gestart. Dat dit op verzoek van het bedrijfsleven is gebeurd, zoals Midden Nederland betoogt, onderschrijft de commissie niet. Op basis van haar analyse concludeert de commissie dat Midden Nederland zelf het initiatief heeft genomen voor de opleiding in Amersfoort. Er heeft geen ‘doelmatigheidsoverleg’ plaatsgevonden.
Grote uitruil
De Commissie Macrodoelmatigheid geeft het dringende advies aan de beide scholen om te komen tot een uitruil van opleidingen. Het streefbeeld zou volgens de commissie moeten zijn om tot één mbo-school voor Utrecht en één voor Amersfoort te komen. Als dit niet lukt, is afstemming juist wel gewenst. Volgens de commissie zou de situatie in Amersfoort gebaat zijn bij goede afspraken over de verdeling van de middelgrote en kleine opleidingen. Daarmee wordt voorkomen dat de scholen ‘energie verspillen aan futiele initiatieven’. Deze energie kan beter besteed worden aan ‘kwaliteitsverbetering van het bestaande opleidingspakket’, aldus het harde oordeel van de commissie.
Lees hier het volledige advies
Lees ook: ROC TOP moet stoppen met eenzijdige concurrentie in Almere