Albeda College krijgt een eigen stembureau

Studenten van het Albeda College kunnen op 15 maart op school hun stem uitbrengen. Een goed voorbeeld voor andere mbo-scholen, vindt de Nationale Jeugdraad.

Op woensdag 15 maart mogen maar liefst 850.000 jongeren voor het eerst hun stem uitbrengen bij Tweede-Kamerverkiezingen. Het Albeda College heeft ervoor gekozen de hoofdlocatie van de eigen school beschikbaar te stellen voor een stemlokaal. De Rotterdamse school is daarmee een uitzondering.

Campagne
Volgens Caesar Bast van de Nationale Jeugdraad zou het goed zijn als meer scholen stemlokalen zouden hebben: ‘Op dit moment zijn er in alle Nederlandse scholen (mbo-scholen, hogescholen en universiteiten) maar veertig stemlokalen. Dat is erg weinig. Ter vergelijking: in maar liefst 1.000 verzorgingshuizen kunnen ouderen wel hun stem in de buurt uitbrengen.’ De Jeugdraad start daarom de campagne ‘Elk mbo een eigen stembureau’.

Toekomst
Frans Roozen, woordvoerder van het Albeda College, legt uit waarom een stemlokaal op school belangrijk is: ‘MBO’ers vertegenwoordigen een grote groep kiezers en de toekomst van ons land. Daarom moeten we ze zoveel mogelijk betrekken bij de verkiezingen.’ Een van de leerlingen van het Albeda College zegt inderdaad: ‘Als er een stemlokaal op school is, ga ik misschien wel stemmen’.

Debat
Het Albeda College, met sinds een half jaar voormalig Kamerlid Tanja Jadnanansing in de gelederen, stelt zich actief op rond de verkiezingen. Eerder vond er op het Albeda College ook al een groot verkiezingsdebat plaats, georganiseerd door het JOB.