Amsterdam krijgt schooluitval niet onder controle

Het aantal mbo-studenten dat voortijdig school verlaat stijgt in Amsterdam. In 2023 stopte zelfs zo’n tien procent van de studenten voortijdig met de opleiding.

Dat blijkt uit de meest recente cijfers over de schooluitval in Amsterdam. Van de ruim 12.000 studenten die in het studiejaar 2022-2023 in Amsterdam een mbo-opleiding begonnen, beëindigden het afgelopen jaar 1.266 hun opleiding: ruim tien procent. Voor Amsterdam zijn het teleurstellende cijfers. De gemeente heeft als prioriteit het verlagen van de uitval op het mbo. Dat lukt niet: het uitvalpercentage is de laatste drie jaar gestegen van 7 procent in 2021 tot 9,5 procent in 2022 en in 2023 dus meer dan tien procent.

Werk

Wat de schooluitvallers zijn gaan doen is over het jaar 2023 nog niet bekend. Van de uitvallers uit het jaar 2022 is dat wel bekend. Meer dan kwart van de uitvallers heeft een baan gevonden en is gaan werken. Zo’n 22 procent van de uitvallers is aan een nieuwe opleiding begonnen.

Landelijk

De ontwikkeling in Amsterdam past in een landelijke trend, waarbij de schooluitval de laatste jaren duidelijk stijgt. Na een jarenlange daling bereikte het aantal uitvallers op het mbo in 2016 een laagterecord van zo’n 22.000. Sindsdien loopt de uitval op, tot zo’n 33.000 in 2022. Ondanks die negatieve trend houdt het ministerie al enige jaren vast een doelstelling van minder dan 20.000 uitvallers. Vanuit scholen wordt erop gewezen dat dit geen reële doelstelling is.

Jongerenwerkers

Gemeenteraadslid Mohamed Belkasmi (PvdA) wil met wethouder Sofyan Mbarki (ook PvdA) in debat over de effectiviteit van de Amsterdamse aanpak. Hij pleit ervoor meer jongerenwerkers op mbo-scholen in te zetten. Deze welzijnsmedewerkers zouden bij vroege signalen van uitval in actie moeten komen. Op woensdag 11 september gaat de raadscommissie onderwijs in debat met de wethouder over de aanpak om de schooluitval terug te dringen.

Lees ook: Amsterdam investeert veertig miljoen euro in mbo