AOb wil aantal lesuren met 20% verlagen

De Algemene Onderwijsbond (AOb) zet bij de lopende cao-onderhandelingen in op een verhoging van het salaris en een verlaging van de werkdruk. Het doel voor de lange termijn is 20 procent lesreductie.

Volgens onderhandelaar Tamar van Gelder is het belangrijk dat de arbeidsvoorwaarden in het mbo op korte termijn verbeteren. Van Gelder: ‘Zeker als we te maken krijgen met lerarentekorten op termijn. De salarissen lopen steeds verder achter in vergelijking met andere hbo-functies.’ De AOb zet in eerste instantie in op een loonsverhoging van 3,5%.

Werkdruk
Daarnaast moeten er volgens de AOb betere afspraken komen over de werkdruk. Volgens Van Gelder is het doel voor de lange termijn een lesreductie van twintig procent. In de komende cao wil de AOb afspreken dat het aantal lesuren stapsgewijs wordt teruggeschroefd. Van Gelder: ‘Om dit te realiseren moet er extra financiering komen en dan kost het vervolgens tijd om het in te voeren. Maar we moeten met deze nieuwe cao wel een eerste stap richting een verlaging van het maximum lesuren zetten.’

Flexkrachten
De AOb vraagt bij de onderhandelingen ook aandacht voor de flexwerkers in het mbo. Volgens Van Gelder moet iedereen die in het mbo werkt over dezelfde rechten beschikken. Tegelijkertijd wil de AOb ook meer mogelijkheden voor maatwerk: ‘Een aoc is iets heel anders dan een school voor edelsmeden of het roc van Amsterdam. Kunnen we in de cao tegemoet komen aan die verschillen?’, zo vraagt Van Gelder zich af. Lees hier de volledige inzet van de bonden bij de lopende onderhandelingen.

De huidige cao had een looptijd tot 1 oktober 2017. Tot er een nieuw akkoord is, geldt de huidige cao.

Lees ook: Verduidelijkingen in cao mbo