AOb wil meer docenten in hogere loonschaal

Zestig procent van de docenten moet in de LC-salarisschaal komen. Dat is de inzet van de AOb bij de onderhandelingen voor een nieuwe cao in het mbo.

Nog maar recent, afgelopen juni, werd een nieuwe cao in het mbo afgesproken. Deze cao, met een looptijd tot 1 december 2021, was volgens AOb-bestuurder Hendrik de Moel vooral ‘een kortlopende poen-cao’. De bonden sloten deze cao af om het geld dat beschikbaar was, veilig te stellen. ‘We hoopten dat er in de tussentijd een nieuw kabinet zou zijn dat zou investeren in het mbo, waardoor het carrièreperspectief van docenten verbeterd kan worden.’ Om te voorkomen dat de huidige cao automatisch verlengd wordt, heeft de AOb de overeenkomst opgezegd.

1 december

Deze week start het overleg over een nieuwe cao, die al snel – per 1 december – van kracht zou moeten worden. De belangrijkste inzet van de AOb blijft om zestig procent van de docenten in salarisschaal LC  te krijgen. Daarvoor is naar verluidt 90 miljoen euro structureel nodig. Dit geld zou het nieuwe kabinet beschikbaar moeten stellen. De werkgevers hebben begrip voor de eis van de bonden, maar doen geen toezeggingen zolang er geen extra loonruimte is.

Technische onderwerpen

Volgens AOb-onderhandelaar De Moel gaan de onderhandelingen voorlopig, zolang er geen nieuw kabinet is, over kleinere technische onderwerpen. Het gaat dan bijvoorbeeld over reiskostenvergoedingen, regelingen bij fusies en afspraken over samenwerking met vo-scholen. Mocht de kabinetsformatie in een stroomversnelling komen, dan wordt de uitkomst ook gelijk aan de onderhandelingstafel besproken, aldus De Moel.

Lees ook: Nieuwe cao: binnen vijf jaar 60% docenten in schaal LC