Nieuwe cao: binnen vijf jaar 60% docenten in schaal LC?

Werkgevers en werknemers in het mbo zijn het eens geworden over een nieuwe cao. Er zijn vooral afspraken vastgelegd over een loonsverhoging. Het heikele onderwerp salarismix wordt vooruitgeschoven. Wel is er een duidelijke ambitie: binnen vijf jaar moet 60% van de docenten in schaal LC zitten.

De kortdurende cao bevat vooral afspraken over het salaris. Zo kunnen alle mbo-medewerkers vanaf juli een loonsverhoging van 1,6% terugzien op hun loonstrook. Daarnaast krijgen medewerkers een eenmalige bonus van 500 euro bruto (bij een voltijdbaan). Volgens Tamar van Gelder (AOb) is dit nu het maximaal haalbare. In het akkoord staat dat met deze loonmaatregelen de arbeidsvoorwaardenruimte die het kabinet voor 2021 heeft geboden, volledig is benut.

Salarismix

In de nieuwe cao, die loopt tot 1 december 2021, komt ook het heikele onderwerp ‘salarismix’ aan de orde. Op dit punt zijn de onderhandelaars echter niet veel verder gekomen dan de afspraak om samen meer geld te vragen aan het ministerie. Volgens Van Gelder hebben scholen nu onvoldoende middelen om de eisen van de bonden te honoreren. Het is een vurige wens van de AOb om mbo-docenten betere carrièreperspectieven te bieden. Het moet voor docenten mogelijk zijn de beter betaalde LC-functie te krijgen, zonder de klas te verlaten voor een managementfunctie. Om dit te financieren hebben de scholen een bedrag van 90 miljoen euro structureel per jaar nodig.

Subsidie

In het akkoord is vastgelegd dat werkgevers en werknemers samen bij het ministerie gaan pleiten voor extra geld. Scholen in de Randstad krijgen sinds 2008 extra middelen om meer docenten in hogere schalen te plaatsen. Ook de andere scholen zouden zo’n subsidie moeten krijgen. Van Gelder: ‘Als het in de Randstad werkt, moet de rest van de mbo-instellingen deze subsidie ook krijgen. Nu leidt het tot een niet uit te leggen verschil binnen het mbo.’ Met het extra geld zou het mogelijk moeten zijn dat binnen vijf jaar 60% van alle docenten in schaal LC of hoger zit. CNV-onderhandelaar Abhilash Sewgobind: ‘In de huidige situatie zit zo’n 45% van de docenten in de schalen LC en hoger. Dat percentage moet omhoog, er moeten meer docenten kunnen doorgroeien naar LC, LD en LE. Docenten krijgen dan een realistische doorgroeimogelijkheid naar een hogere schaal, zonder dat zij de klas daarvoor uit moeten voor een andere functie.’

Lees hier het onderhandelaarsakkoord

Lees ook: Minister zeer ontevreden over resultaten ‘salarismix’