Arbeidsmarkt voor mbo’ers trekt aan

De kans op werk voor jongeren met een mbo-opleiding groeit volgend jaar. Dat blijkt uit een analyse van de Intelligence Group. Vooral technici, productiemedewerkers en laboranten zijn gewild. In regio’s als Brabant en Limburg ontstaat zelfs schaarste.

Op basis van een trendanalyse van de verhouding tussen vraag en aanbod, gecombineerd met de belangrijkste economische voorspellingen voor 2015, blijkt dat in vrijwel alle richtingen en op vrijwel alle opleidingsniveaus de vraag naar werknemers sneller groeit dan het aanbod. Dit betekent dat de arbeidsmarkt over de volle breedte aantrekt.

Concurrentie
Er is niet voor alle sectoren goed nieuws. Met name in de richtingen sociaal/maatschappelijk, administratief/secretarieel en marketing/communicatie is het aantal werkzoekenden hoger dan het aantal vacatures. De concurrentie bij het vinden van een baan is groot. Maar ook hier is de situatie in 2015 iets beter dan in 2014.

Kiezen voor het mbo
Vmbo’ers doen er volgens de Intelligence Group goed aan om het komende jaar in te stromen in het mbo: de arbeidsmarkt blijft voor hen zwak, behalve in de sectoren beveiliging, facilitaire dienstverlening, techniek en commercie. In alle andere richtingen zal ook in 2015 het aanbod groter zijn dan het aantal beschikbare vacatures.

Wel minder leerwerkbanen
De verwachting is overigens wel dat het aantal leerwerkbanen het komend jaar blijft dalen. Eerder berichtte MBO-Today al dat volgens de SBB-barometer de trend zich verder zal doorzetten: voor het schooljaar 2014/2015 verwacht SBB maar net 100.000 leerbanen. Dit aantal lag enkele jaren geleden nog boven de 160.000.