Er is op dit moment voldoende werk voor pianotechnici. Terwijl er jaarlijks zo’n tien studenten afstuderen, waren er in 2019 ongeveer veertig vacatures voor pianotechnici. Dat blijkt uit de nieuwe arbeidsmarktverkenning pianotechniek.
Uit het onderzoek, dat periodiek wordt uitgevoerd, blijkt dat de werkgelegenheid in de sector pianotechniek zich gunstig ontwikkelt. Het aantal werkenden in de branche is de afgelopen tien jaar met zo’n veertig procent gegroeid, van zo’n 600 tot bijna 850. In de branche zijn grotendeels kleine bedrijven actief, het gemiddeld aantal werknemers per bedrijf is 2,3. Naast een aantal grotere werkgevers bestaat de branche grotendeels uit zzp’ers.
Evenwicht
Volgens het onderzoek vindt een groot deel van de ondernemers dat vraag en aanbod op de arbeidsmarkt voor pianostemmers in evenwicht zijn. Ruim veertig procent vindt het aanbod van pianostemmers ‘precies goed’. Zo’n tien procent vindt het aanbod te ruim en zo’n tien procent vindt het te krap. Omdat er jaarlijks maar zo’n tien studenten een diploma behalen, zijn de bedrijven voor het vervullen van vacatures ook aangewezen op instromers uit andere groepen. Sandra Rietveld, teamleider van de opleiding Pianotechniek aan het Hout- en meubileringscollege (HMC): ‘Momenteel hebben we 22 studenten die de opleiding volgen. Eigenlijk te weinig, omdat de vraag groter is dan het aanbod. We zijn de enige school in Nederland die de opleiding aanbiedt.’
Specialistisch
Volgens Martin Klarić, voorzitter van de Vereniging voor Pianotechnici Nederland, is het belangrijk dat het arbeidsmarktonderzoek periodiek wordt uitgevoerd: ‘Het onderzoek geeft aan hoe het gesteld is met vraag en aanbod in de branche. Daarnaast signaleren we problemen in de sector en actualiseert het ons beeld op de competenties die nodig zijn voor het vak.’ Sandra onderstreept dit: ‘Door het onderzoek weten wij als school welke vraag er is vanuit de branche.’ Volgens Klarić word je niet zomaar pianotechnicus: ‘Een goed muzikaal gehoor en gevoel voor het mechaniek van het instrument zijn echt vereisten. Het is een ontzettend specialistisch beroep.’ Om toch te zorgen voor een grotere instroom in de opleiding werkt de branchevereniging aan mond-tot-mondreclame, ondersteund door promotiemateriaal van de school.
Keuzedelen
De opleiding tot pianotechnicus is een bol-opleiding. Uit het onderzoek blijkt dat de bbl-vorm zich niet goed leent voor de opleiding, aangezien veel pianotechnici eenpitters zijn. De school speelt met keuzedelen in op de behoefte van zzp’ers. Sandra: ‘Uit het onderzoek is gebleken dat er vanuit de branche vraag is naar het aanleren van ondernemersvaardigheden bij de studenten. Het HMC biedt daarom vanaf volgend jaar het keuzedeel ‘Startend ondernemer’ aan.
De meeste deskundigen vinden dat de opleiding de studenten voldoende voorbereidt om te kunnen starten als beginnend beroepsbeoefenaar. De gediplomeerde student mist nog de snelheid en kwaliteit van de volwassen vakman, maar heeft door de opleiding wel een basis die voldoende is om het vak verder te kunnen leren.
Lees hier de Arbeidsmarktverkenning Pianotechniek