Associate Degree in Flevoland: samenwerking mbo en hbo

ROC Flevoland en hogeschool Windesheim (hbo) ontwikkelen samen met het bedrijfsleven diverse nieuwe AD-opleidingen in Flevoland. Minister Bussemaker ziet de tweejarige opleiding tot Associate degree (AD) als een belangrijke aanvulling op het onderwijsaanbod.

Tijdens een bezoek aan hogeschool Windesheim in Flevoland liet Bussemaker zich informeren over de plannen rondom de nieuwe Associate degree-opleidingen in Flevoland. De onderwijsminister ging in gesprek met de eerste lichting AD-studenten over hun ervaringen en sprak met ontwerpteams van AD-opleidingen over de aansluiting op de praktijk. Bussemaker is positief over de actieve manier waarop Windesheim Flevoland het werkveld in de regio betrekt bij de ontwikkeling van AD-opleidingen.

Overgang vanuit het mbo
Volgens docenten van de hogeschool is bij de AD-opleiding meer ruimte voor het aanleren van studievaardigheden. Vergeleken met het mbo leren de docenten de studenten meer procesmatig te denken en verder te kijken in de organisatie. Naar verwachting biedt Windesheim Flevoland vanaf september 2016 de AD Software developer. Hierbij werken ROC Flevoland en Windesheim Flevoland samen met het bedrijfsleven aan het curriculum van de opleiding. Ook gaan docenten van het ROC lesgeven in de AD om te zorgen voor een goede overgang vanuit het mbo.

Nieuwe graad
De Associate degree is een onderwijsgraad in het kader van het bachelor-masterstelsel. Om het gat te dichten tussen het mbo en het hbo werd in september 2006 gestart met tweejarige opleidingen aan hogescholen. De graad is vooral bedoeld voor mbo-studenten die na hun opleiding nog door willen studeren, maar geen 4-jarige hbo-opleiding willen volgen. De opleiding wordt afgesloten met een wettelijke graad: de Associate degree. De opleidingen sluiten aan bij de behoefte uit het bedrijfsleven aan personeel met een opleidingsniveau dat ligt tussen mbo niveau 4 en een hbo-bachelor. De graad stamt oorspronkelijk uit de Angelsaksische landen, waar het een undergraduate academische graad betreft toegekend door community colleges, junior colleges, technical colleges of city colleges. Binnen het NLQF geldt de Associate Degree als een niveau 5 opleiding.

Platform
Sinds 1 september 2013 heeft de Associate degree, naast de master en de bachelor, een vaste plek in het onderwijsbestel. Op die datum is de wet Kwaliteit in Verscheidenheid aangenomen, die dit regelt. Diverse organisaties (studenten, werkgevers, werknemers, opleiders en kenniscentra) werken gezamenlijk aan de invoering van de Associate degree. Dit gebeurt op initiatief van het ministerie van OCW. Deze organisaties hebben zich op verzoek van het ministerie verenigd in het Landelijk Platform Associate degree.