Banen in overvloed voor technisch opgeleide mbo’ers

Mbo’ers die een technische opleiding volgen, hoeven zich geen zorgen te maken over hun kans op werk. Vooral voor machinemonteurs, installateurs, elektriciens en bouwvakkers liggen de banen voor het oprapen. Ook verpleegkundig personeel is zeer gewild. De kans op werk is het grootst in Zeeland, de Gelderse Vallei en in de omgeving van Gorinchem.

In heel Nederland zitten werkgevers te springen om vaklieden en technisch geschoold personeel. Machinemonteurs, elektrotechnici, loodgieters en pijpfitters zijn de meest gezochte vakmensen op de arbeidsmarkt. Ze zijn bijna niet te vinden. Ook aan bouwvakkers is nog altijd een groot tekort. De tekorten bij het verpleegkundig personeel zijn eveneens zorgwekkend. Eerder meldde het UWV al dat dit tekort dit jaar boven de 140.000 stijgt. Opvallend is verder dat de vraag naar administratief medewerkers en winkelpersoneel de laatste tijd sterk stijgt. In een jaar is de vraag naar dit type medewerker verdrievoudigd. De vraag naar ambtenaren is in minder dan een jaar verdubbeld, aldus de NOS.

Niet overal tekorten

Er zijn overigens niet in elke sector tekorten: voor maatschappelijk werkers, schilders, metaalspuiters, kappers en schoonheidsspecialisten is het juist relatief lastig een passende baan te vinden.

Zelf opleiden

Volgens de meest recente cijfers van het UWV zijn de tekorten het grootst in Zeeland, de Gelderse Vallei (de zogeheten Food Valley) en in de omgeving van Gorinchem. In Zeeland is vooral vraag naar bouwvakkers, medisch-verpleegkundig personeel en technisch geschoolde mbo’ers als machinemonteurs en elektriciens. De provincie vergrijst, maar enkele slimme Zeeuwse ondernemers hebben een oplossing gevonden om toch voldoende technisch geschoold personeel te hebben: zelf opleiden. Zowel Hanse Staalbouw als installatiebedrijf Saman Groep starten binnenkort een eigen mbo-opleiding. De studenten gaan één dag in de week in het bedrijf naar school en krijgen daar algemene en specifieke vakken. De overige dagen werken ze als leerling-monteur mee in de bedrijven. Als ze na twee jaar hun mbo-diploma hebben, is er gegarandeerd een baan beschikbaar.

Lees ook: ‘Werkgevers kunnen meer doen aan tekort technici’