Buitenlandse mbo-studenten welkom in Nederland

Vanaf 1 februari 2017 kunnen mbo-4 leerlingen van buiten de Europese Unie een deel van hun opleiding in Nederland volgen. Zo moet het mbo een meer internationale dimensie krijgen.

Op dit moment is het voor niet-EU studenten in het mbo nog niet mogelijk om voor langere tijd in Nederland te blijven. Verblijf kan nu alleen op basis van een toeristenvisum, dat voor maximaal negentig dagen geldig is. Een langere cursus of stage is daardoor niet mogelijk.

Topsectoren
In een drie jaar durende pilot wordt nu gekeken of studenten buiten de EU belangstelling hebben om een deel van hun mbo-opleiding in Nederland te volgen. Aan de pilot kunnen maximaal driehonderd studenten mee doen. Ook zijn er bepaalde restricties als het gaat om land van herkomst en de sector waarvoor de student wordt opgeleid. Maximaal 30 procent mag de deelnemende mbo’ers mag uit hetzelfde land komen. Ook moet 75 procent van de pilotstudenten opgeleid te worden voor één van de negen Nederlandse topsectoren: Agri & Food, Chemie, Creatieve industrie, Energie, High Tech, Tuinbouw, Life Science & Health, Logistiek & water. Op woensdag 28 september is de officiële lancering van de pilot door EP-Nuffic.

Lees hier de Kamerbrief over internationalisering in het mbo en het hbo.

Lees ook: Internationalisering: meer ambitie is nodig