Daling aantal mbo-studenten kan niet verbazen

Het afgelopen jaar is het aantal mbo-studenten gedaald met ongeveer 2.000. Dit is in lijn met de prognoses die al jaren bekend zijn.

De daling van het aantal mbo-studenten wordt vooral veroorzaakt door demografische ontwikkelingen. Enkele jaren geleden telde het mbo nog meer dan 500.000 studenten. Volgens prognoses zal dit aantal tot 2030 dalen naar ongeveer 450.000. Het afgelopen jaar laat een daling zien van zo’n 2.000 studenten, van 469.500 naar 467.500. Dit is in grote lijnen conform de landelijke ramingen.

Alarm

Hoewel de cijfers niet echt kunnen verbazen, spreekt de MBO Raad over een ‘alarmerende ontwikkeling’. Adnan Tekin op de website van de MBO Raad: ‘De daling in studentenaantallen gaat sneller dan verwacht. We moeten nu in actie komen om te voorkomen dat de boel vastloopt.’ Volgens Tekin is een gezamenlijke aanpak nodig: ‘De overheid, het onderwijs en het bedrijfsleven moeten samenwerken om het mbo aantrekkelijker te maken. Dat betekent investeren in goede begeleiding, flexibele leerroutes en de waardering van vakmanschap. Ook zijn structurele investeringen in ons onderwijs essentieel. De huidige bezuinigingen op het Stagefonds Zorg, de doorstroomregeling en het schrappen van de RIF-gelden zijn daarom onbegrijpelijk.’

Nutteloze opleidingen

Voor Doekle Terpstra van Techniek Nederland vormen de cijfers over het aantal mbo-studenten aanleiding om nogmaals te pleiten voor een numerus fixus voor nutteloze opleidingen: ‘Waarom laten we iedereen financiële dienstverlening doen als we weten dat dat werk toenemend geautomatiseerd gaat worden?’ De technieksector kampt met een groot personeelstekort. Daarom wil Terpstra dat techniekopleidingen meer geld krijgen en dat techniekstudenten worden vrijgesteld van schoolgeld.

Bekijk hier de prognoses over de ontwikkeling van het aantal mbo-studenten

Lees ook: Verwachte krimp aantal mbo-studenten wordt werkelijkheid