Dekker moet in gesprek over alternatieve rekentoets

Staatssecretaris Sander Dekker wordt door de Tweede Kamer opgeroepen om samen met de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren een alternatief voor de huidige rekentoets uit te werken.

De huidige rekentoets kan niet de goedkeuring van de Tweede Kamer wegdragen. Volgens een meerderheid van de Tweede Kamer moet staatssecretaris Sander Dekker ‘met urgentie’ het alternatief van de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren uitwerken. De Tweede Kamer wil al in maart 2017 een reactie van Dekker. De door SP, CDA en D66 ingediende motie kreeg een meerderheid dankzij steun van de PvdA-fractie. Andere moties over de rekentoets werden door PvdA, VVD en PVV weggestemd.

Uitzonderlijk
Het is de vraag wat Dekker met de oproep van de Tweede Kamer gaat doen. De huidige rekentoets is gemaakt door Cito. Het is uitzonderlijk dat de Tweede Kamer zich zo nadrukkelijk met een technisch onderwerp als de rekentoets bezighoudt.

Examenmonitor
Ondertussen gaan de prestaties van VO-leerlingen bij het rekenen vooruit. Uit de zojuist uitgekomen Examenmonitor 2016 blijkt dat zo’n 66% van alle leerlingen in 2015 een voldoende op de rekentoets heeft gehaald. Dit is een stijging van 8% ten opzichte van 2014. In alle schooltypen wordt beter gepresteerd: de stijging is het grootst in vmbo-kb (+15.3%) en het geringst in het vwo (+1.8%). Het slaagpercentage in het vwo was echter al hoog en komt nu uit 91.5%. Er zijn nog drie schooltypen waar minder dan 60% van de leerlingen slaagt voor de toets: vmbo-bb, vmbo-kb en havo.

Lees ook: Tweede Kamer raakt verstrikt in rekenstrijd