Dijkgraaf wil met scholen in gesprek over ongebruikte leermiddelen

Minister Robbert Dijkgraaf gaat met de MBO Raad in gesprek over de terugkoopregeling van ongebruikte leermiddelen. Uit onderzoek van studentenorganisatie JOB blijkt dat niet alle scholen hierover heldere afspraken hebben gemaakt.

Dat blijkt uit antwoorden van minister Dijkgraaf op vragen die de Kamerleden El Yassini (VVD) en Kwint (SP) eerder deze maand stelden. Volgens Dijkgraaf is het belangrijk dat mbo-scholen op heldere wijze informatie verstrekken aan studenten over de terugkoopregeling van ongebruikte leermiddelen. Hoe zij dit precies doen, is aan de scholen. Op basis van onderzoek van studentenorganisatie JOB lijken veel scholen niet duidelijk te communiceren over de regeling. Op basis van dit signaal wil minister Dijkgraaf in gesprek met de sector.

Uitvraag

Uit het onderzoek van JOB blijkt dat slechts 14 van de ongeveer zestig mbo-scholen op hun website informatie hebben geplaatst over de terugkoopregeling. Volgens Dijkgraaf is niet uit te sluiten dat scholen op andere wijze dan via hun website studenten informeren over de regeling. De MBO Raad heeft inmiddels nadere informatie aan de scholen gevraagd. De uitkomsten van deze uitvraag wil minister Dijkgraaf met de MBO Raad en JOB bespreken.

Studentenraad

Dijkgraaf wijst er in zijn antwoorden op dat de studentenraad instemmingsrecht heeft over het schoolkostenbeleid op een mbo-instelling. Ook de regeling voor het terugkopen van ongebruikte leermiddelen behoort volgens de minister bij het schoolkostenbeleid. Scholen dienen dan ook hun terugkoopregeling ter instemming aan de studentenraad voor te leggen. In die regeling moet de school ook duidelijk definiëren wat zij onder ‘ongebruikte leermiddelen’ verstaan. De MBO Raad onderzoekt in hoeverre dit bij de zestig mbo-scholen het geval is geweest.

Lees hier de antwoorden van minister Dijkgraaf op de Kamervragen over ongebruikte leermiddelen

Lees ook: Scholen nog laks met terugkoopregeling schoolboeken