Docent Scheepvaart en Transport College vertrekt na fraude

Een docent van het Scheepvaart en Transport College in Rotterdam die een toets van zijn studenten kwijtraakte, heeft vervolgens zelf maar cijfers aan zijn leerlingen gegeven. De Onderwijsinspectie noemt het een ernstig voorval, maar doet geen verder onderzoek.

In januari van dit jaar werkte een docent zichzelf in de problemen door een herkansingstoets van derdejaars mbo-studenten Logistiek kwijt te raken. In plaats van dit te melden, besloot hij om zijn fout te maskeren door desondanks cijfers voor zijn studenten in te voeren. De fraudezaak kwam aan het rollen toen iemand de toetsen terugvond in een kast en de scores anders bleken dan de uitgedeelde cijfers.

Zorgvuldig
Het is de tweede fraudezaak in korte tijd op een opleiding Logistiek van een Rotterdamse mbo-school. Begin juni stelde ROC Zadkine drie medewerkers op op non-actief omdat ze stelselmatig tentamenvragen en -antwoorden hadden doorgespeeld aan studenten die het lastig hadden om mee te komen. Dat leverde tot aan de Tweede Kamer kritiek en beroering op. De beroering in deze fraudezaak is wat minder. De Onderwijsinspectie vindt het ernstig, maar stelt dat het Scheepvaart en Transport College gepaste maatregelen heeft genomen en zorgvuldig is omgegaan met de gedupeerde studenten.

Ontslag
De docent heeft zich, nadat hij door de onderwijsinstelling op zijn gesjoemel is aangesproken, eerst een tijdje ziek gemeld. Daarna heeft hij zijn fout erkend en zelf ontslag genomen. Voor de meeste studenten had de fraude verder geen grote gevolgen. Wel hebben twee van hen de toets opnieuw moeten maken.