Drie groene mbo-scholen willen dit jaar fuseren

Het Wellantcollege, CITAVERDE en Helicon willen vanaf 1 januari 2021 samengaan. Hierdoor ontstaat een grote onderwijsinstelling met meer dan 20.000 studenten. De scholen willen het onderwijs kleinschalig blijven aanbieden.

Volgens een persbericht willen de drie scholen samen verder als ‘unieke blauw-groene onderwijsorganisatie voor vmbo, mbo en leven lang ontwikkelen’. Op woensdag 15 april hebben de bestuurders van de drie organisaties hun handtekening gezet onder een intentieverklaring. Ze deden dat vanwege de corona-maatregelen in een livestream. Alle medewerkers waren uitgenodigd om er – op afstand – bij te zijn.

Kleinschalig

De drie onderwijsinstellingen bieden groen beroepsonderwijs in vmbo en mbo aan. Gezamenlijk bestrijken ze een groot deel van Nederland: Citaverde is actief in Limburg, Helicon in Brabant en Gelderland en Wellant in Zuid-Holland en Utrecht. ‘Samen zijn we dé experts in beroepsonderwijs over lucht en water en de groene leefomgeving’, licht Titia Bredée, van Helicon toe. ‘We hebben een antwoord op de vraagstukken voor de toekomst, zowel in de groene regio’s als in de grootstedelijke omgeving.’ Volgens een infographic tellen de drie scholen op dit moment meer dan vijftig kleinschalige locaties. Er zijn meer dan 21.000 leerlingen en ongeveer 2.100 docenten. Titia Bredée: ‘Door samen verder te gaan, bundelen we krachten en kennis. Daarmee kunnen we onze onderwijskwaliteit versterken en ons unieke, persoonlijke onderwijs blijven bieden. Dat betekent dat onze scholen kleinschalig blijven en onze docenten onze leerlingen allemaal bij hun naam kunnen blijven noemen.’

Fusietoets

De drie scholen willen in juni van dit jaar een ‘Fusie Effectrapportage’ indienen bij het ministerie van Onderwijs. Volgens het gehoopte tijdpad zou per 1 januari 2021 de bestuurlijke fusie een feit moeten zijn. Het nieuwe onderwijs start dan met ingang van het schooljaar 2021-2022 onder de nieuwe vlag.

Lees hier een infographic over de voorgenomen fusie

Lees ook: Groen licht voor fusie tussen AOC Oost en Groene Welle