Een goed gesprek als basis voor burgerschap

Hoe vertaal je een visie op burgerschap naar concrete activiteiten? Het Netwerk Burgerschap presenteerde op haar jaarlijkse studiedag ‘Een goed gesprek over burgerschap’.

Op vrijdag 13 oktober vond in Ede de jaarlijkse studiedag van het Netwerk Burgerschap plaats. Thema van deze editie: Van Visie naar Praktijk. Een visie op burgerschap is mooi, maar hoe vertaal je dat naar de praktijk? In talloze workshops – van mbo-scholen, maar ook van bijvoorbeeld de Anne Frankstichting en het Rijksmuseum – konden docenten zich laten inspireren voor hun lessen op school.

Weerbaar maken
Om tot een goede aanpak te komen gaan onderwijsteams eerst in gesprek over wat ze precies met burgerschap willen. ‘Pas als er een gezamenlijke, gedragen visie is, kun je vervolgstappen gaan zetten’, aldus Alet van Leeuwen van het Netwerk Burgerschap. Voorzitter van de MBO Raad Ton Heerts is trots op de ondertekening van de burgerschapsagenda, die vlak voor de publicatie van het regeerakkoord plaatsvond. In dat regeerakkoord wordt gepleit voor meer aandacht voor burgerschap in het mbo. Volgens Heerts gaat het bij burgerschap om meer dan het tegengaan van radicalisering. ‘Burgerschap gaat om het verbinden van alles wat er in de samenleving plaatsvindt, zodat je studenten weerbaarder maakt voor de toekomst.’

Meer lezen? In het decembernummer van de MBO Krant verschijnt een uitgebreid verslag van de studiedag Van Visie naar Praktijk.

Foto: Ton Heerts en René Verhulst, burgemeester van Ede