Eerste mbo-praktijkverklaringen uitgereikt

Staatssecretaris Tamara van Ark heeft de eerste twee mbo-praktijkverklaringen uitgereikt. De verklaringen zijn bedoeld voor mensen voor wie een volledig mbo-diploma nog niet haalbaar is.

Sinds vorig jaar bestaat de mogelijkheid voor scholen om mensen zonder startkwalificatie een praktijkverklaring te laten behalen. Met zo’n verklaring kunnen werkenden of werkzoekenden hun positie op de arbeidsmarkt versterken. Zij behalen de verklaring als zij delen van een mbo-opleiding beheersen. De student volgt geen lessen, maar oefent onder begeleiding van een praktijkopleider bepaalde vaardigheden. Als hij of zij deze vaardigheden voldoende beheerst, kan de praktijkverklaring worden uitgereikt.

Assistent verkoop

Staatssecretaris Van Ark reikte op 3 juni de eerste twee praktijkverklaringen uit aan twee werkzoekenden die werkervaring hebben opgedaan bij Sligro Leiden. De twee studenten beheersen nu delen van de mbo-opleiding ‘Assistent verkoop/retail’. Sligro werkte hierbij samen met het Werkgeversservicepunt Holland Rijnland, een regionaal samenwerkingsverband van UWV, gemeenten en SW-bedrijven.

Pilots

In pilots wordt verkend of werkzoekenden hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten door het behalen van een praktijkverklaring. Bij de pilots werken leerbedrijven, mbo-scholen, gemeenten, UWV en sociale werkvoorziening samen. Vaste onderdelen van de leerroute zijn begeleiding, een leerbaan en een vorm van inkomen.

Lees ook: Praktijkverklaring als diploma (nog) niet mogelijk is