Eerste ov-chipkaarten voor minderjarige mbo’ers

Op maandag 14 november heeft een eerste groepje 16- en 17-jarige mbo’ers een ov-chipkaart ontvangen. Hiermee kunnen ze gratis reizen naar hun opleiding van keuze.

Vanaf 1 januari 2017 kunnen alle minderjarige mbo’ers gratis reizen met het openbaar vervoer. Minister Bussemaker reikte de eerste kaarten uit op het centraal station in Den Haag. Meerderjarige mbo’ers kunnen al langer gratis met hun ov-kaart reizen, net als universitaire studenten en hbo’ers. Voor minderjarige mbo’ers was dit tot voor kort niet mogelijk. Zij moesten tot nu toe betalen om met de bus en de trein naar hun opleiding en weer naar huis te reizen. Omdat dit voor velen te duur was, kozen zij vaak een opleiding dichtbij huis.

Week of weekend
Door ook de 16- en 17-jarige mbo’ers gratis te laten reizen, hoopt minister Bussemaker dat deze groep mbo’ers nu vaker een opleiding kiezen die bij hen past in plaats van een opleiding in de buurt. Ze kunnen kiezen tussen een week- en een weekendabonnement. Met het weekabonnement reizen ze van maandag tot en met vrijdag gratis en krijgen ze korting als ze in het weekend reizen. Bij het weekendabonnement is het andersom.

70.000
Tot nu toe hebben 70.000 leerlingen zich aangemeld voor de ov-chipkaart. In september was dit aantal nog 30.000. In totaal hebben ongeveer 120.000 studenten recht op de nieuwe regeling. Daarvoor moeten ze zich wel eerst inschrijven op de website van DUO. De minister verwacht dat uiteindelijk 100.000 minderjarige mbo’ers zich aanmelden.

Lees ook: Veel belangstelling voor Ov-kaart mbo-studenten