De actie ‘Elk mbo een stembureau’ heeft met name in Amsterdam succes gehad. Volgend jaar, bij de gemeenteraadsverkiezingen, wordt de actie uitgebreid.
Om jongeren te stimuleren deel te nemen aan de verkiezingen van 15 maart, moet het stembureau naar de jongeren komen. Dat was de insteek van de campagne ‘Ieder mbo een eigen stembureau’ van de Nationale Jeugdraad. Het moet jongeren zo makkelijk mogelijk gemaakt worden om naar de stembus te gaan, vindt de Raad. Vooral op mbo-scholen moeten meer stembureaus komen, omdat daar veel jongeren zitten.
Amsterdam
Met name de gemeente Amsterdam heeft gehoor gegeven aan de oproep. Op acht locaties kunnen mbo-leerlingen komende woensdag hun stem op school uitbrengen. PvdA-raadslid Sofyan Mbarki zegt hierover op nu.nl: ‘Als gemeente Amsterdam is het onze taak om niet alleen het belang van verkiezingen te benadrukken, maar ook de drempel om mee te doen te verlagen. Ik ben er ontzettend blij mee dat het is gelukt om de democratie dichterbij deze mbo’ers te brengen.’
Te laat
Ook op enkele andere scholen in het land zijn stembureaus gepland. Maar met een totaal van elf scholen is Caesar Bast, voorzitter van de Nationale Jeugdraad, toch niet tevreden. De actie is eigenlijk te laat gestart, om echt succes te hebben. Maar het smaakt desondanks naar meer. Bast: ‘We gaan door in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. Als je ziet wat we in twee weken bereiken, moet je nagaan wat we in een jaar kunnen doen.’
2018
De Nationale Jeugdraad heeft de steun van minister Plasterk, zo blijkt uit antwoorden van de minister op vragen van Kamerlid Jasper van Dijk. ‘Ik ben bereid om gemeenten in overweging te geven om voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 extra aandacht te besteden aan de mogelijkheid van het inrichten van stembureaus in onderwijsinstellingen’, schrijft Plasterk.