Mbo-scholen die erin slagen om laagopgeleide jongeren een volwaardig mbo-diploma te laten halen, krijgen daar extra geld voor. Het plan van minister Bussemaker is onderdeel van de eerder aangekondigde ‘Gelijke kansen alliantie’.
Het kabinet wil in de jaren 2017-2019 jaarlijks 12 miljoen euro extra beschikbaar stellen om laagopgeleide jongeren verder te helpen. Het geld zal voornamelijk beschikbaar komen voor de mbo-scholen in de grote steden met veel achterstandsleerlingen. Concreet gaat het om scholen met meer dan 20% ongediplomeerde en laagopgeleide studenten. ‘Scholen die deze studenten de kans geven om zich te ontwikkelen, verdienen extra steun’, stelt minister Bussemaker. ‘Zij nemen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en worden daarvoor beloond.’
Stapelen
Het voorstel maakt onderdeel uit van de eerder aangekondigde ‘Gelijke kansen alliantie’. Op Prinsjesdag maakten minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker bekend dat zij in hun laatste jaar volop inzetten op gelijke kansen. Onderwijsbreed zal hier jaarlijks 25 miljoen euro voor beschikbaar zijn. Een groot deel van dit geld gaat dus naar het mbo. In een brief aan het kabinet over gelijke kansen pleitten de scholen onlangs voor het stimuleren van ‘functioneel stapelen’ in het mbo. Bij voorkeur worden leerlingen direct op het juiste niveau geplaatst, maar voor sommige leerlingen is ‘stapelen’ de beste manier om hogerop te komen.
Onderwijsbegroting
Aanstaande maandag wordt meer bekend over het ‘Actieplan Gelijke Kansen’. Bussemaker en Dekker presenteren dan hun plannen in Amsterdam. Op woensdag 2 november spreekt vervolgens de Tweede Kamer over de Onderwijsbegroting.
Lees ook: Kabinet wil een gelijke kansen alliantie