Festivals stimuleren studenten te gaan stemmen

Speciaal voor het mbo organiseert ProDemos in aanloop naar de verkiezingen door het hele land verkiezingsfestivals. Het doel is studenten te motiveren om te gaan stemmen.

Op 16 maart 2022 vinden gemeenteraadsverkiezingen plaats. Veel mbo-studenten mogen dan voor het eerst gaan stemmen. Daarom organiseren veel scholen in samenwerking met ProDemos in aanloop naar 16 maart verkiezingsfestivals. Tijdens zo’n festival vinden er de hele dag verschillende activiteiten op school plaats, zoals interviews met kandidaten en workshops over lokale politiek. De dag eindigt steeds met een debat waar studenten en raadsleden met elkaar in gesprek gaan.

Burgerschap

De festivals zijn op 23 februari van start gegaan en vinden plaats tot en met verkiezingsdag 16 maart. In totaal vinden op tien mbo-scholen in de provincies Gelderland, Overijssel, Zuid-Holland, Groningen en Friesland festivals plaats. Een van die scholen is het Alfa College. Daar vond op maandag 7 maart het verkiezingsfestival plaats. Mirjam Pruis, adviseur Burgerschapsonderwijs bij het Alfa-college: ‘We vinden het belangrijk dat jonge mensen bewust worden van de invloed die zij met hun stem kunnen uitoefenen. Tijdens het verkiezingsfestival proberen we om ze enthousiast te maken voor politiek en verkiezingen.’ Bij Landstede (Zwolle) vond op donderdag 3 maart het festival plaats. Daar maakten jongeren een protestsong over de oorlog in Oekraïne.

Lees ook: Studenten ROC van Twente dagen lijsttrekkers uit