Flinke daling doorstroom van mbo naar hbo

In het huidige schooljaar zijn zo’n 33.000 studenten met een mbo-opleiding begonnen aan een hbo-studie. In vergelijking met vorig jaar is dat een daling van 9 procent.

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Vereniging Hogescholen. Dit schooljaar is de instroom in het hbo over de volle breedte gedaald. In vergelijking met het jaar 2021 daalde het aantal nieuwe studenten met ruim 5 procent. In totaal begonnen bijna 108.000 studenten in 2022 aan een hbo-studie. Een jaar eerder lag dit totaal op zo’n 114.000. De instroom uit het mbo daalde van 36.500 naar 33.000, een daling van ongeveer 9 procent. Zo´n 31 procent van de instroom in het hbo is afkomstig van studenten met een mbo-vooropleiding. Dit percentage is al jarenlang stabiel.

Beurs

De gedaalde instroom in het hbo kan verschillende achtergronden hebben. Een rol speelt wellicht de aangekondigde invoering van een nieuwe basisbeurs. Vanaf volgend studiejaar hebben alle studenten weer recht op deze beurs. Dit kan voor jongeren een reden zijn om de start van de studie een jaar uit te stellen. Een andere factor kan de krappe arbeidsmarkt zijn. Als werknemers gewild zijn op de arbeidsmarkt, daalt altijd de instroom in studies. Ook bij de verminderde doorstroom vanuit het mbo kan deze factor een belangrijke rol spelen. Veel mbo-afgestudeerden vinden makkelijk werk en kiezen dan niet voor doorstuderen.

Associate degree

De gestage opmars van de associate degree-opleiding zet zich voorlopig door, zo blijkt uit de cijfers. In 2022 begonnen ongeveer 10.500 studenten aan zo’n kortdurende hbo-opleiding, een stijging van ruim 9 procent. In totaal volgden vorig jaar circa 21.500 studenten een ad-opleiding. Het gaat nog steeds om een klein deel van de totale hbo-populatie (circa 4,5 procent). Gezien de groei van het aantal ad-opleidingen, is de verwachting dat het aantal ad-studenten de komende jaren blijft groeien.

Lees hier de factsheet van de Vereniging Hogescholen

Lees ook: Populariteit Associate degree-opleidingen blijft groeien