Gemeenteraad Almere in de bres voor ROC TOP

Gemeenteraadsleden uit Almere gaan deze week in gesprek met minister Bussemaker over het mbo-onderwijs in hun stad. Zij willen dat de minister oog heeft voor het belang van het kleinschalige ROC TOP. In juni sprak de raad zich al uit voor een divers mbo-aanbod in het Almeerse onderwijs. Dat signaal brengen de raadsleden nu rechtstreeks over aan de minister.

Almere heeft momenteel drie mbo-onderwijsinstellingen: het Groenhorst College, het ROC van Flevoland en ROC TOP. Begin dit jaar heeft de Commissie Macrodoelmatigheid MBO, die de minister adviseert, geconcludeerd dat in Almere eigenlijk geen ruimte is voor twee ROC’s. Volgens de commissie zou het aantal leerlingen op het ROC TOP niet verder mogen stijgen.

Onaanvaardbaar
Voor de meerderheid van de Almeerse gemeenteraad is dat onaanvaardbaar. ‘De raad zou het niet wenselijk vinden als het kleinere ROC TOP wordt opgeslokt door het grotere ROC van Flevoland. Zeker gelet op de Keuzegids MBO 2016, waarin ROC TOP het predicaat ‘Beste MBO van de Randstad’ heeft gekregen’, zo stelt de Raad van Almere.

Wethouder
De op 9 juni aangenomen motie roept op om met een vertegenwoordiging van de gemeenteraad in gesprek te gaan met de minister van Onderwijs. Dat gaat de raad nu doen, daarbij vergezeld door wethouder Onderwijs René Peeters. De Gemeenteraad van Almere was eerder niet blij met de opstelling van de wethouder in deze kwestie. Hem werd ‘politiek correct gedraai’ en ‘weinig daadkracht’ verweten.

Lees ook: ‘ROC TOP moet stoppen met eenzijdige concurrentie in Almere’