Gratis ov-jaarkaart vindt al gretig aftrek

Ruim 90.000 mbo-leerlingen hebben de vanaf dit jaar geldige gratis ov-jaarkaart aangevraagd. ‘Dat nu ook minderjarige mbo’ers gratis reizen sluit goed aan bij mijn aanpak voor gelijke kansen’, aldus minister Bussemaker.

Door ook de 16- en 17-jarige mbo’ers gratis te laten reizen, hoopt minister Bussemaker dat jongeren vaker de opleiding kiezen die het best bij hen past. Met de bus of trein op en neer reizen naar een opleiding kost al gauw honderden euro’s. Niet vreemd dus dat het animo voor de gratis ov-jaarkaart groot is: de teller stond halverwege november, toen een eerste groepje studenten de kaart bij wijze van proef ontving, al op 70.000 van de ongeveer 120.000 minderjarige mbo-studenten.

Gelijke kansen
‘Mooi dat al zo veel mbo-studenten de kaart vanaf de eerste schooldag van 2017 kunnen gebruiken’, laat minister Bussemaker weten. ‘Het is een langgekoesterde wens van de studenten en hun ouders. Terecht, want hiermee kunnen leerlingen een bewustere studiekeuze maken en worden schoolkosten voor ouders beperkt. Dat sluit goed aan bij mijn aanpak gelijke kansen,” aldus Bussemaker.

Drenthe
Om het heuglijke feit te markeren reisde minister Bussemaker gisteren met leerlingen van het Drenthe College per trein van Zwolle naar Meppel. Volgens Jolanda Overweg (!) van het Alfa College zijn mbo-leerlingen blij met de ov-kaart: ‘Ze kunnen nu hun voorkeurstudie kiezen, reiskosten spelen geen rol meer.’

Lees ook: Veel belangstelling voor Ov-kaart mbo-studenten