De Tweede Kamer wil het groene beroepsonderwijs, nu ondergebracht bij het ministerie van Economische Zaken, overhevelen naar het ministerie van Onderwijs.
Volgens op verzoek van de Tweede Kamer uitgevoerd onderzoek is er geen duidelijke reden om het groene onderwijs niet bij het ministerie van OCW onder te brengen. Het voordeel van één begroting is dat de bekostiging per leerling tussen het groene en reguliere onderwijs gelijk getrokken kan worden. Volgens het groene onderwijs krijgen de agrarische scholen vanaf volgend jaar veel minder geld dan de andere mbo-scholen.
Motie
De motie die gisteren in de Tweede Kamer werd aangenomen spreekt uit dat het groene onderwijs overgeheveld moet worden naar het ministerie van OCW, waarbij de verworvenheden van het groene onderwijs (doorlopende leerlijnen en een sterke binding met het bedrijfsleven) behouden moeten blijven. De door Paul van Meenen (D66) ingediende motie werd gesteund door VVD, SP, GroenLinks en ChristenUnie. De fracties van PvdA, CDA en SGP stemden tegen.
Bezuinigingen
De branchevereniging van groene scholen, de AOC Raad, is blij met de uitspraak van de Tweede Kamer. Voorzitter Jan-Pieter Janssen: ‘Door het aannemen van deze motie wordt erkend dat er onaanvaardbare verschillen in bekostiging tussen groen en regulier onderwijs zijn. Maar daarmee is het probleem nog niet opgelost. Voor 2016 staat nog steeds voor € 28 miljoen aan bezuinigingen op de EZ-begroting. Wij stellen alles in het werk om deze bezuinigingen ongedaan te maken bij het kamerdebat over die begroting op 2 en 3 december. Anders komt de continuïteit van het groene onderwijs alsnog ernstig in gevaar. Onze leerlingen mogen niet de dupe worden van een begrotingstekort bij EZ.’