Heerts wil ministerie van leren en werken

Volgens Ton Heerts, de scheidend voorzitter van de MBO Raad, zorgt een mbo-diploma voor een uitstekende kans op de arbeidsmarkt. De tekorten op de arbeidsmarkt kan het mbo echter niet alleen oplossen. Dat zegt Heerts in een interview met de Telegraaf.

In het interview betoogt Heerts dat er in het mbo geen sprake is van pretstudies. Ook creatieve opleidingen geven een goede kans op de arbeidsmarkt. Volgens Heerts wordt vaak vergeten dat je bij alle studies vaardigheden meekrijgt die op de arbeidsmarkt enorm gewild zijn, zoals creatief denken en ondernemend gedrag. Heerts: ‘Met een goed mbo-diploma ligt de arbeidsmarkt aan je voeten.’

Geen uitzendbureau

Volgens Heerts kan het mbo niet in z’n eentje alle problemen op de arbeidsmarkt oplossen. De mbo-scholen zijn geen uitzendbureaus die op afroep gediplomeerde vakmensen kunnen afleveren. Om de tekorten op de arbeidsmarkt op te lossen is er veel meer nodig. Zo is het belangrijk dat deeltijders meer uren gaan werken en dat mensen met een uitkering aan de slag gaan. Ook zullen vakmensen uit het buitenland gehaald moeten worden, aldus Heerts.

Uitdaging

Volgens Heerts is het verder belangrijk dat mbo-scholen een grotere rol gaan spelen bij de scholing van volwassenen, het veelbesproken ‘leven lang leren’. Ook de samenwerking met gemeenten en UWV moet beter. In dat kader pleit Heerts voor een permanent ministerie van Leren en Werken.

Lees het hele interview met Heerts hier. Ton Heerts wordt op woensdag 18 december als burgemeester in Apeldoorn geïnstalleerd.

Lees ook: ‘Ik blijf ambassadeur van het beroepsonderwijs’