Hoornbeeck heeft abonnement op eerste plaats

Het Hoornbeeck College mag zich ook dit jaar de beste mbo-school van Nederland noemen. Voor het vierde achtereenvolgende jaar staat de reformatorische mbo-school op nummer 1 in de Keuzegids.

Na Hoornbeeck is de Rooi Pannen (zie foto) op nummer 2 terug te vinden. Deze Brabantse school daalde vorig jaar tot plek 15, maar stond de twee jaren daarvoor ook al in de top 5. Op plek 3 staat dit jaar ROC Ter Aa. Deze school is sinds 2015 aan een sterke opmars bezig en heeft nu het podium bereikt. Hetzelfde geldt voor het ROC van Twente. Van een 18e plek in 2016 is Twente via een 7e plek in 2017 opgeklommen tot een met ROC Ter Aa gedeelde derde plek.

Constant
Een constante toppresteerder is het Koning Willem 1 College uit ‘s-Hertogenbosch. Deze brede mbo-school is steevast in de top van de ranglijst terug te vinden, ditmaal op nummer 5. Een ROC met een opmerkelijke opmars is Nijmegen. Deze Gelderse mbo-school is sinds 2015 opgeklommen van een 32e plaats, via een 27e plaats (2016) en een 19e plaats (2017) tot een eervolle 12e plaats in 2018. De top tien is in zicht!

Randstad
Net als voorgaande jaren zijn de mbo-scholen uit de Randstad over het algemeen in de onderste regionen van de ranglijst terug te vinden. Uitzondering is het Nova College, dat zich met een 11e plek ook dit jaar de beste mbo-school van de Randstad mag noemen. Ook ROC TOP is weer terug te vinden in de top 20. Veel grote scholen in de Randstad vinden we terug in de staart van het klassement. Een vermelding verdient het Albeda College dat op weg is naar de middenmoot (van een 38e plaats in 2016 naar een 32e plaats in 2018).

Niet blij
Niet iedereen is even blij met de lijstjes van de Keuzegids. Volgens Pierre Heijnen van ROC Mondriaan is de Keuzegids niet serieus te nemen. ‘Ik krijg er zo langzamerhand een sik van’, zegt de bestuurder. Zijn school maakte de afgelopen jaren een opmars door van 38 naar 30, maar valt dit jaar terug naar de 35e plaats. Er valt natuurlijk te twisten over de waarde van de ranglijst. Zo is het Da Vinci College, onlangs nog uitverkozen tot ‘meest innovatieve mbo-school van Europa’, in de Keuzegids terug te vinden op een weinig vreugdevolle 34e plaats. Ook over kwaliteit valt kennelijk te twisten…

Lees ook: Nova College beste mbo-school in de Randstad