Er dreigt een groot tekort aan technisch opgeleide vakmensen. Volgens onderzoekers van het Economisch Bureau van ING groeit het tekort jaarlijks met 20.000 als niet meer jongeren voor technische opleidingen kiezen.
Volgens het rapport ‘Technisch mbo en arbeidsmarkt’ kiezen te veel jongeren voor studies met lage baankansen. Het gaat dan bijvoorbeeld om opleidingen in de veiligheid, de administratie en de sport. Als niet meer jongeren voor techniek gaan kiezen, groeit het tekort aan technisch opgeleide jongeren met 20.000 per jaar. Nu al kampt één op de tien bedrijven in de bouw en de industrie met flinke personeelstekorten.
Numerus fixus
Volgens het rapport moet de overheid meer gaan sturen op de studiekeuze van jongeren. Zo pleiten de ING-onderzoekers voor de invoering van een numerus fixus voor mbo-opleidingen waarvan het diploma een lage kans op een baan biedt. Op die manier moeten jongeren gestimuleerd worden voor meer kansrijke opleidingen te kiezen.
Kritisch
In een uitzending van Nieuwsuur is bestuurder Paul van Maanen van roc Midden Nederland kritisch over de analyse van ING. ‘Leerlingen die met hun hart kiezen, hebben ook een grotere kans de opleiding af te ronden. Vervolgens is er niet altijd een perfecte match met de arbeidsmarkt, maar dat is van alle tijden.’ Marieke Blom, hoofeconoom van ING, denkt hier anders over: ‘Als je jongeren hun hart laat volgen, kiezen ze voor een opleiding waar ze later weinig aan hebben. Er is dan veel publiek geld geïnvesteerd, waar de maatschappij weinig aan heeft.’ Blom is juist lovend over de scholen die ervoor kiezen om opleidingen met lage baankansen niet meer aan te bieden.