Veel studenten met een mbo-diploma op niveau 2 beheersen de Nederlandse taal onvoldoende. De Onderwijsinspectie roept scholen op om meer aandacht te besteden aan taalles.
Volgens de Inspectie van het Onderwijs is de groep laaggeletterden in de Nederlandse samenleving nog altijd te groot. Zorgwekkend is dat ook veel studenten die een mbo-diploma behalen de Nederlandse taal onvoldoende beheersen. Uit de nieuwste editie van De Staat van het Onderwijs, het jaarlijkse rapport van de Inspectie, blijkt dat maar liefst een derde van de niveau 2-gediplomeerden de Nederlandse taal niet op niveau 2F beheerst. Dit basisniveau is nodig om mee te komen in de maatschappij.
Extra cijferpunt
Een belangrijke oorzaak voor dit hoge percentage is de zogenaamde cijferdifferentiatie. Niveau 2-studenten krijgen standaard een extra punt bij het centraal examen Nederlands. Deze maatregel is in 2015 ingesteld, omdat een deel van de studenten anders nooit de opleiding zou voltooien. Volgens de inspectie zijn er jaarlijks meer dan 10.000 gediplomeerden die op die manier het diploma kunnen behalen. Een deel van deze studenten stroomt door naar niveau 3, waar zij al een vrijstelling krijgen als ze een 5 behaald hebben voor Nederlands. Dit betekent dat ook studenten op niveau 3 vaak de Nederlandse taal onvoldoende beheersen.
Instellingsexamen
De inspectie constateert een groot verschil tussen de centrale examens Nederlands en de instellingsexamens. Bij de examens die de school zelf maakt, slaagt zo’n 97 procent van de studenten. De verschillen tussen de centrale examens en de schoolexamens worden in de loop van de tijd steeds groter. De inspectie roept de schoolbesturen op te onderzoeken hoe dit mogelijk is.
Prioriteit
De inspectie maakt zich al langer zorgen over de beheersing van basisvaardigheden. In de nieuwste van De Staat van het Onderwijs roept de inspectie op om prioriteit te geven aan het mbo. ‘Zet alles op alles om te voorkomen dat deze studenten laaggeletterd de opleiding verlaten’, zo luidt de aanbeveling van de inspectie.
Reactie MBO Raad
De MBO Raad onderschrijft de aanbeveling van de inspectie om het taalonderwijs op niveau 2 topprioriteit te geven. Volgens Adnan Tekin, voorzitter van de MBO Raad, beginnen veel studenten met onvoldoende basisvaardigheden aan hun mbo-opleiding. Dit levert het mbo veel extra werk op en staat goed beroepsonderwijs in de weg. Ook zorgt dit, aldus de belangenbehartiger van de mbo-scholen, voor onnodige uitval van studenten.
Lees hier de nieuwste editie van De Staat van het Onderwijs
Lees ook: Inspectie: veel studenten behalen niet het vereiste taalniveau