Instemmingsrecht studenten bij schoolkosten

Studenten van mbo-opleidingen krijgen een instemmingsrecht bij het beleid dat de school voert rond schoolkosten. Minister Bussemaker wilde niet verder gaan dan een adviesrecht.

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde een amendement van PvdA en D66 dat de deelnemersraden op mbo-scholen dit instemmingsrecht geeft. Dat betekent dat een beleidswijziging ten aanzien van schoolkosten voortaan niet door kan gaan zonder de instemming van de studenten in de ‘deelnemersraad’.

Belemmering
Voor veel mbo-opleidingen moeten studenten eigen werkmateriaal, zoals een koksmes of een kapperschaar, aanschaffen. De kosten hiervan kunnen soms oplopen tot wel € 1.000. Voor minder draagkrachtige studenten kan dit een stevige belemmering vormen. Op Prinsjesdag maakte het kabinet daarom bekend jaarlijks € 10 miljoen extra uit te trekken voor gerichte ondersteuning bij noodzakelijke schoolkosten.

Minderjarig
Volgens Ton Heerts, voorzitter van de MBO Raad, bedragen de schoolkosten voor een mbo-opleiding gemiddeld zo’n € 350. Het probleem zit volgens Heerts vooral bij de minderjarige studenten: ‘Meerderjarige mbo’ers hebben recht op studiefinanciering en krijgen op die manier een tegemoetkoming in hun schoolkosten.’ Een voorstel van de SP om scholen te verbieden mbo-studenten extra kosten te laten maken kreeg geen meerderheid in de Tweede Kamer.

Lees ook: Tien miljoen voor schoolkosten minderjarige mbo’ers