Tien miljoen voor schoolkosten minderjarige mbo’ers

Het kabinet maakt structureel € 10 miljoen vrij voor de schoolkosten van minderjarige mbo’ers. Dat staat in de troonrede die koning Willem-Alexander vandaag voorlas.

Studenten die geen geld hebben om de materialen aan te schaffen die ze nodig hebben voor hun opleiding – bijvoorbeeld de scharen, kammen en een tondeuse voor de kappersopleiding – kunnen aanspraak maken op deze vergoeding. De vergoeding loopt via de scholen, zoals onlangs al bekend werd.

Prinsjesdag
De PvdA kaartte eind juni in een initiatiefnota aan dat het feit dat alleen studenten boven de 18 jaar een tegemoetkoming krijgen in de schoolkosten ‘leeftijdsdiscriminatie’ is. Ook de jongere studenten hebben vaak voor hun beroepsopleiding dure spullen nodig. Denk aan koksmessen voor aanstormend kooktalent. De jonge mbo’ers hebben nu hogere schoolkosten dan hun leeftijdsgenoten op de havo of het vwo. De PvdA diende daarom enkele voorstellen in om de kansengelijkheid in het onderwijs aan te pakken. Waaronder de tegemoetkoming, die volgens de berekening in de nota zo’n € 100 miljoen zou moeten kosten. Het kabinet maakt nu € 10 miljoen vrij.

Bekijk hier het item dat het NOS Journaal maakte over de tegemoetkoming aan de minderjarige mbo’ers. Het onderwerp start rond 9.30.

Lees ook: PvdA wil schoolkosten minderjarige mbo’ers vergoeden