Het kabinet wil volgend jaar een pact sluiten met scholen, studenten en werkgevers voor het gericht opleiden van studenten voor tekortsectoren. Dat valt te lezen in het regeerprogramma dat vrijdag 14 september gepresenteerd werd.
Het kabinet-Schoof is er van doordrongen dat het groeiende personeelstekort een bedreiging vormt voor de welvaart van Nederland. Daarom wil het kabinet stimuleren dat meer jongeren kiezen voor studies die opleiden voor deze tekortsectoren. In een ‘pact’ met alle betrokkenen partijen – scholen, studenten, werkgevers, werknemers – wil het kabinet hierover afspraken vastleggen. Onder de tekortsectoren vallen in ieder geval zorg, onderwijs en techniek.
Pact
In de zomer van 2025 wil het kabinet de te maken afspraken vastleggen. Het nieuw te sluiten ‘pact’ zou een aanvulling moeten zijn op de begin 2023 gemaakte afspraken in de werkagenda mbo en het stagepact. Naast de hoofddoelstelling – het aanpakken van personeelstekorten in cruciale sectoren – zou in het pact ook aandacht moeten zijn voor nevendoelstellingen. Het gaat dan onder andere om het beschermen van kleinschalig vakmanschap.
Sturing
Het regeerprogramma maakt nog niet duidelijk op welke manier jongeren gestimuleerd zouden kunnen worden om te kiezen voor een tekortopleiding. Tot nu toe is de dominante opvatting dat niet getornd mag worden aan de vrije studiekeuze van studenten. Onlangs bleek uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Onderwijs dat het nog niet zo eenvoudig is om de studiekeuze van jongeren te beïnvloeden.
Leven lang ontwikkelen
Het regeerprogramma bevat naast het pact over tekortsectoren nog enkele programmapunten die relevant zijn voor het mbo. Zo wil het kabinet de burgerschapsopdracht voor het mbo verder verduidelijken. Vermoedelijk gaat het hier over de plannen die minister Dijkgraaf al voor burgerschap had, inclusief een verplicht examen. Ook wil het kabinet – net als vele voorgaande kabinetten – het ‘leven lang ontwikkelen’ (LLO) stimuleren. Dat wil het kabinet onder andere doen door drempels voor LLO-deelname weg te nemen. Over meer fundamentele stimuleringsmaatregelen, zoals individuele leerrechten, spreekt het regeerprogramma niet.
Lees hier het regeerprogramma van het kabinet-Schoof
Lees ook: Nieuwe coalitie wil meer aandacht voor aansluiting arbeidsmarkt