Kandidaten Leraar van het Jaar 2023 bekend

Op 5 oktober, de dag van de Leraar, wordt onthuld wie zich Leraar van het Jaar 2023 mag noemen. De acht genomineerden voor de mbo-sector zijn bekendgemaakt.

De titel Leraar van het Jaar wordt uitgereikt in vier categorieën: primair onderwijs, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. De winnaars zijn een jaar lang ambassadeur van hun beroep. Ze krijgen een podium om hun inspiratie en innovatieve ideeën uit te dragen en te delen met de rest van lesgevend Nederland. Een Leraar van het Jaar is ambassadeur van het vak, enthousiast en bevlogen. Het is iemand die actief bijdraagt aan de ontwikkeling van goed onderwijs. Die iets bijzonders in de les doet en het beste uit de leerlingen haalt. En ook daarbuiten actief is, bijvoorbeeld in een onderwijsnetwerk. Iemand die van zich laat horen in een blog of artikel, of die startende collega’s begeleidt.

Selectie

Begin september maakt een beroepsjury, bestaande uit docenten, een selectie van drie kanshebbers per sector. Zij doen dit op basis van motivatiebrieven en video’s van de genomineerde kandidaten. Dit leidt tot een juryrapport. Vervolgens gaat een vakjury, met mensen uit het hele onderwijsveld, een gesprek voeren met de drie kandidaten. De Leraren van het Jaar 2022 assisteren hierbij. Voor elke sector selecteert de vakjury de Leraar van het Jaar 2023. Op 5 oktober 2023 volgt dan de uitslag tijdens een feestelijke bijeenkomst.

Kandidaten

Uit de vele inzendingen maakten oud-Leraren van het Jaar per sector een selectie van bijzondere leraren. Dit zijn de kanshebbers voor de sector mbo:

  • Lieke Brugman, ROC A12, Velp
  • Kim Derks, Summa College, Eindhoven
  • Astrid Eilert, Aventus, Zutphen
  • Kareem Gazuani, Curio, Zutphen
  • Marjanne Kempenaar, ROC Friesepoort, Drachten
  • Jeffrey Kok, Graafschap College, Doetinchem
  • Michael Maissan, ROC Gilde, Roermond
  • Maaike Tijhaar, Aventus, Deventer

Lees hier meer over de verkiezing

Lees ook: Winnaar mbo-leraar van het jaar: Dimitri van Dillen