Krimp mbo-studenten: grote regionale verschillen

Al jaren wordt een forse krimp van het aantal mbo-studenten voorspeld. Deze krimp gaat zich vooral buiten de Randstad voordoen.

Op dit moment kent Nederland bijna 500.000 mbo-studenten. Rotterdam is met 42.600 studenten de grootste mbo-stad van Nederland, gevolgd door Amsterdam en Zwolle met respectievelijk 27.600 en 25.900 studenten. Het totale aantal mbo-studenten daalt sinds 2010 in een laag tempo, ongeveer een half procent per jaar. De komende jaren zal deze krimp zich versneld doorzetten. Volgens onderzoek van ABF Research kan de komende acht jaar landelijk een totale krimp van zo’n 8 procent verwacht worden. Het totaal aantal mbo-studenten zal rond 2027 zo’n 460.000 zijn.

Regionale verschillen

Binnen Nederland zijn echter grote regionale verschillen. In de Randstad is de komende tijd zelfs nog een groei van het aantal mbo-studenten te verwachten. Dit is met name in Zuid-Holland het geval. Steden als Den Haag (+5%), Delft (+16%), Zoetermeer (+12%) en Schiedam (+14%) kunnen rekenen op een stevige groei. Ook Amsterdam (+8%) en Almere (+11%) mogen zich verheugen in verdere groei. De krimp vindt buiten de Randstad plaats, met name in de uithoeken van het land. Zo wordt voor Vlissingen een krimp van 26% voorspeld. Ook Emmen (-26%), Hengelo (-24%) en Leeuwarden (-19%) krijgen flinke klappen. Steden in de rand rond de Randstad als Zwolle, Nijmegen, Den Bosch en Eindhoven krijgen ook met serieuze krimp te maken. Voor deze steden verwacht ABF Research de komende acht jaar een afname van het aantal studenten met zo’n 15 tot 20 procent.

Lees ook: Krimp aantal studenten vormt risico voor schoolgebouwen