‘Laat school studenten koppelen aan stageplek’

Scholen kunnen studenten het beste zelf plaatsen op stageplekken. Op die manier krijgt stagediscriminatie geen kans. ROC Nijmegen start een proef met deze directe stagematching.

Rabin Baldewsingh, de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Rascisme, hoopt dat studenten minder te maken krijgen met discriminatie als de school hen koppelt aan een stageplek zonder dat ze eerst op sollicitatie moeten. Op dit moment zoeken studenten meestal zelf een stageplek. Discriminatie ligt dan op de loer. ‘Studenten worden aan hun lot overgelaten’, aldus Baldewsingh. ‘De opleiding zou voor studenten stageplekken moeten regelen.’

Steun

Het idee van Baldewsingh is niet nieuw. Eerder deed Kamerlid Paul van Meenen (D66) een vergelijkbaar voorstel. Vanuit het mbo werd toen overwegend negatief gereageerd. Volgens de MBO Raad zouden studenten hierdoor een belangrijke leerervaring missen. Toenmalig voorzitter Frank van Hout: ‘Belangrijke elementen zijn juist dat studenten leren om brieven te schrijven, zelf naar vacatures te zoeken en zich te presenteren in een sollicitatiegesprek.’ Ook studenten en docenten uitten zich niet positief over het plan.

Schijnoplossing

Ook nu reageert studentenorganisatie JOB negatief. Bestuurslid Samia Boukhizzou spreekt van een schijnoplossing: ‘Stageplaatsing vanuit scholen lost het kernprobleem niet op, en zorgt er voor dat de vrijheid van de student om een eigen stageplek te kiezen verloren gaat. Het gevaarlijke aan dit idee is dat we denken dat stagediscriminatie wordt uitgebannen, maar dit is een schijnoplossing.’ Volgens JOB is het beter het probleem bij de kern aan te pakken: de leerbedrijven die discrimineren aanpakken.

Nijmegen

ROC Nijmegen start eind april een proef waarbij de school eerstejaars studenten van de opleiding installatietechniek koppelt aan een stageplek. De matching gaat op basis van objectieve criteria als leerdoel, type werkzaamheden en reisafstand. Studenten hoeven voor deze eerste stage dus niet te solliciteren. De stagebedrijven staan volgens de school open voor de proef. Een woordvoerder: ‘We willen actief gelijke kansen creëren op de arbeidsmarkt. Je kunt dat als school alleen samen met het bedrijfsleven oplossen. Hopelijk is dit kleine project de opmaat naar iets groters.’ Nijmegen probeerde eerder al via een meldpunt stagediscriminatie tegen te gaan. Dit experiment werd geen succes: in één jaar werden slechts twee meldingen gedaan. Het meldpunt is dan ook weer snel ter ziele gegaan.

Lees ook: Laat mbo-scholen zelf stageplekken regelen