Leerbedrijven en studenten tevreden over bpv

Studenten beoordelen hun stage gemiddeld met een 8, terwijl praktijkopleiders van leerbedrijven de bpv-periode met een 7,5 waarderen. Dat blijkt uit de eerste cijfers van de bpv-monitor.

De bpv-monitor, uitgevoerd door SBB, geeft een beeld van de kwaliteit van de beroepspraktijkvorming (bpv). Aan het eind van de stage beantwoorden de praktijkopleider van het leerbedrijf, de student en de bpv-begeleider van de school enkele vragen. De monitor loopt sinds januari 2016.

Vragenlijst
In de eerste helft van 2016 zijn zo’n 165.000 praktijkopleiders en ruim 22.000 studenten uitgenodigd om de vragenlijst in te vullen. Ruim 30.000 praktijkopleiders en ruim 10.000 studenten hebben daadwerkelijk de enquête ingevuld. De vragen in de monitor volgen de opbouw van de stageperiode: het maken van afspraken, de begeleiding, de uitvoering en de beoordeling.

Rapportcijfer
Op basis van de eerste maanden is een landelijk beeld te vormen van de tevredenheid met de stage of leerbaan. De praktijkopleiders van de leerbedrijven geven de bpv-periode gemiddeld een 7,5, studenten beoordelen de stage of leerbaan gemiddeld zelfs met een 8. Het gaat om een voorlopig eerste beeld. In het najaar verschijnt een uitgebreidere rapportage op basis van meer data.

De afgelopen periode hebben de scholen voor hun verbeterplan bpv al gebruik kunnen maken van de eerste resultaten van de bpv-monitor.

Lees ook: Nieuwe opzet bpv-monitor