Leerbedrijven: stagiaires zorgen voor actuele vakkennis

Leerbedrijven zien tal van voordelen aan het beschikbaar stellen van stageplekken in hun bedrijf. Het is bijvoorbeeld een goede manier om personeel te werven. Ook komen bedrijven in aanraking met actuele vakkennis.

Dat blijkt uit onderzoek dat SBB liet doen naar de motivatie van leerbedrijven om stageplekken beschikbaar te stellen. Aan het onderzoek namen zeventig leerbedrijven die mee die de laatste jaren genomineerd zijn geweest voor de verkiezing ‘Leerbedrijf van het Jaar’.

Personeelswerving
Uit het onderzoek blijkt dat het aanbieden van leerplekken duidelijke voordelen voor het bedrijf kan hebben. Zo is het een goede manier om personeel te werven. De helft van de bedrijven neemt dan ook stagiaires aan omdat men op zoek is naar nieuwe medewerkers. Als de stagiaires bevallen, wordt een arbeidsovereenkomst aangeboden.

Toekomst
Het zijn van leerbedrijf heeft meer voordelen, zo blijkt uit het onderzoek. Zo zorgen jonge mensen voor een open en dynamische sfeer in het bedrijf. Ook is de aanwezigheid van stagiaires goed voor het imago van het bedrijf. Veel bedrijven voelen zich daarnaast verantwoordelijk voor de toekomst van hun bedrijfstak. Door jongeren binnen te halen in de branche, helpen zij de toekomst van het vak te waarborgen. Het draagt bovendien bij aan het binnenhalen van actuele vakkennis.

Vakmensen
Michaël van Straalen, vicevoorzitter van SBB en voorzitter MKB-Nederland, is blij met de uitkomsten van het onderzoek: ‘Dit onderzoek laat de enorme betrokkenheid zien van mkb-ondernemers. Ze denken aan de toekomst van hun branche en willen daarvoor investeren in jonge mensen die het vak nog moeten leren. Dat is een investering in de vakmensen van de toekomst.’

Praktijkopleiders
Uit het onderzoek blijkt ook dat veel bedrijven bewust investeren in de kwaliteit van de medewerkers die de mbo-stagiaires begeleiden. Dit gebeurt hoofdzakelijk door hen te laten deelnemen aan trainingen en door coaching. SBB ontwikkelt diverse producten om pratijkopleiders bij te staan in hun werk.

Het onderzoek ‘Motieven en meerwaarde van opleiden onder leerbedrijven’ is hier te downloaden.

Lees ook: Leerbedrijven en studenten tevreden over bpv