Rekenles met monopoly en mens-erger-je-niet

Een combinatie van monopoly en mens-erger-je-niet. Met dat idee won Jordy van Schijndel (Helicon Opleidingen) de prijs voor het beste rekenidee voor het mbo.

Het spel van winnaar Jordy van Schijndel is een combinatie van de bekende bordspellen monopoly en mens-erger-je-niet: spelers moeten in een race tegen de klok rekenopgaven oplossen. Met zijn spel wil Jordy rekenen voor studenten leuk en uitdagend maken. De opgaven van ‘Rekenen erger je niet’ sluiten voor elke opleiding aan op de belevingswereld van studenten.

Rekenwandeling
Op de tweede plaats eindigde een inzending van het Summa College. Martijn van der Linden, Tosca van Rijswijck, Hans Wessels en Elmine Meijer bedachten een ‘rekenwandeling’, waarbij wandelaars gebruikmaken van een app. Ellen Bouwer (Albeda College) eindigde op de derde plaats met een plan voor beroepsgericht rekenen en 21st century skills. Martijn van der Linden en Mathijs Driessen (Summa College) kregen beiden een eervolle vermelding voor hun rekenideeën.

Over de wedstrijd
De wedstrijd ‘Beste rekenidee mbo’ is een initiatief van de BVMBO, de beroepsvereniging van opleiders in het mbo. De beroepsvereniging wil met de wedstrijd rekendocenten stimuleren in hun werk. Docenten stuurden tussen 14 maart en 9 mei meer dan veertig, veelal zeer uitgebreide, inzendingen in. De jury bestond uit rekenexperts, de Leraar van het jaar 2015, de Landelijke ambassadeur mbo 2015 en een bestuurslid van studentenorganisatie JOB. Zij beoordeelden de ideeën op onder andere uitwerking, uitvoerbaarheid en originaliteit. Jurylid Diederick de Vries: ‘De enorme variatie en originaliteit hebben mij aangenaam verrast. Rekenen lééft!’

Prijs

BRekenidee

De bedenkers van de drie beste rekenideeën ontvingen tijdens de prijsuitreiking een certificaat van minister Bussemaker en zijn beloond met een reis naar de ALM Conference, die in juli plaatsvindt in Maynooth (Ierland). De ALM is de internationale zusterorganisatie van het Platform Rekendocenten en organiseert jaarlijks een internationale conferentie over rekenen in het beroepsonderwijs. De prijswinnaars zullen hier hun rekenidee presenteren.

Bekijk hier alle inzendingen van de wedstrijd ‘Beste rekenidee mbo’