Lesprogramma Rijksmuseum valt in de prijzen

De NOT Innovatie Award 2017 is toegekend aan het mbo-lesprogramma Dutch Design in de Gouden Eeuw van het Rijksmuseum.

In de workshop – ontwikkeld in samenwerking met docenten en ontwerpers – worden mbo-studenten uitgedaagd te leren kijken en denken als een ontwerper. Ze krijgen een actieve rondleiding door de zeventiende eeuw in het Rijksmuseum en vormen onder begeleiding een zeventiende-eeuws ontwerp om tot een hedendaagse variant. Dit doen ze in een met de modernste apparatuur ingericht medialab. Ook pitchen ze hun ontwerp aan mede-studenten.

Vakmanschap
Omdat de zeventiende-eeuwse collectie van het Rijksmuseum veel objecten bevat die bol staan van vakmanschap, ambacht en passie, kunnen de studenten de kracht van het Nederlandse ontwerp ontdekken. Ze kijken naar kleuren, vormen, materialen en de gebruiken uit die tijd en vertalen die naar het nu. Het jurycommentaar op de workshop luidde dan ook: ‘Deze variabele les brengt naast vele belangrijke algemene skills voor de mbo-student ook het kunst- en creatieve onderwijs op een originele en pakkende wijze terug in de klas. Met een bezoek aan het Rijksmuseum, gekoppeld aan opdrachten, komt kunst bij de mbo’er ook weer tastbaar in beeld.’

MBO Card
Minister Bussemaker stimuleert de afgelopen jaren cultuureducatie in het mbo. Vorig jaar introduceerde ze daarom de MBO Card. ‘Om eigentijds vakmanschap te ontwikkelen is het belangrijk dat jongeren zich naast hun vakopleiding laten inspireren door kunst en cultuur’, zo gaf de minister destijds aan.

Vakbeurs
Onder de naam NOT Innovatie Award & Route worden tijdens de jaarlijkse NOT-beurs – vakbeurs voor onderwijs in Nederland – vernieuwende producten in de schijnwerpers gezet. De Innovatie Award & Route is een initiatief van de Jaarbeurs waarbij een onafhankelijke vakjury de inzendingen van exposanten beoordeelt.

Lees ook: Veel belangstelling voor MBO Card