Lodewijk Asscher leidt taskforce macrodoelmatigheid

Hoe zorgen we ervoor dat mbo-scholen voldoende vakmensen opleiden voor sectoren als zorg en techniek? Een speciale taskforce buigt zich de komende maanden over deze vraag.

Hoe zorg je ervoor dat studenten een studie kiezen met een realistisch arbeidsmarktperspectief? En hoe zorg je ervoor dat voldoende vakmensen op de arbeidsmarkt komen voor de beroepen waarnaar vraag is? Over die vragen gaat een speciale ‘Taskforce Doelmatigheid’ zich de komende maanden buigen. De taskforce, ingesteld door SBB, staat onder leiding van Lodewijk Asscher. De gewezen PvdA-voorman en voormalig minister van Sociale Zaken leidt een breed samengestelde commissie. Hij hoopt in de komende zomer een rapport uit te brengen.

Werkwijze

De taskforce krijgt in het bijzonder de opdracht om de ‘werkwijze macrodoelmatigheid’ uit 2018 tegen het licht te houden. SBB ontwikkelde deze werkwijze naar aanleiding van kritiek van de Commissie Macrodoelmatigheid over de wildgroei aan creatieve mbo-opleidingen. Sindsdien houdt SBB nauwkeurig bij of en waar afgestudeerde studenten werk vinden. Volgens SBB vragen de grote tekorten aan vakmensen in vrijwel alle sectoren om een nieuwe reflectie op de werkwijze.

Opdracht

SBB vraagt aan Asscher dus om deze nieuwe werkwijze Doelmatigheid te ontwikkelen. Scholen en werkgevers hebben behoefte aan heldere handvatten. Asscher is doordrongen van het belang van de opdracht: ‘Dit is voor Nederland een heel belangrijke opgave. Hoe zorgen we ervoor dat we onze jongeren de beste kansen bieden? Hoe zorgen we dat we de vakmensen van de toekomst opleiden? Ik ben van plan eerst goed te luisteren naar alle betrokkenen. Het leiden van deze taskforce is een eervolle opdracht. Ik zie ernaar uit.’

Terpstra

De polder is met vertegenwoordigers van FNV en VNO uiteraard nadrukkelijk aanwezig in de commissie. Opvallend is het lidmaatschap van Doekle Terpstra. De voorman van Techniek Nederland wekte onlangs beroering met zijn pleidooi voor een rem op ‘kansloze mbo-opleidingen’.

Lees hier meer over de opdracht en de samenstelling van de taskforce

Lees ook: Terpstra wil rem op ‘kansloze mbo-opleidingen’